Procedeele de realizare a descentralizării

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Notiunea descentralizarii are o acceptiune larga si una restransa. In sens larg, prin descentralizare se intelege orice transfer de atributii din plan central in plan local. In sens restrans, descentralizarea este legata de procedeul de realizare a acesteia, respectiv descentralizatea teritoriala - prin transferul de atributii catre unitatile administrativ-teritoriale, si descentralizarea pe servicii - prin desprinderea unor servicii publice din competenta centrala sau locala si oferindu-li-se o organizare autonoma.

Noua Lege cadru a descentralizarii nr. 195 din 22 mai 2006, defineste descentralizarea astfel: transferul de competenta administrativa si financiara de la nivelul administratiei publice centrale la nivelul administratiei publice locale sau catre sectorul privat.

In acord cu strategia de reforma a administratiei publice agreata de Comisia Uniunii Europene, conceptul de descentralizare in Romania, este definit prin intermediul a trei elemente majore:

- continuarea descentralizarii prin transferul de competente si responsabilitati administrative si financiare, de la nivelul autoritatilor administratiei publice centrale la nivelul autoritatilor locale;

- continuarea procesului de deconcentrare prin delegarea de responsabilitati in teritoriu in functie de necesitatile pe plan local, in cadrul aceleiasi structuri administrative (serviciile deconcentrate functioneaza in subordinea ministerului care le-a delegat responsabilitatea);

- transformarea serviciilor deconcentrate din teritoriu, in functie de necesitatile cetatenilor si pentru eficientizarea acestora, in servicii descentralizate in responsabilitatea autoritatilor locale.

Dupa responsabilitatile transferate, descentralizarea este impartita in trei categorii: politica, administrativa si fiscala.

1.1. Descentralizarea politica implica conferirea catre cetateni

a unei puteri mai mari in procesul de luare a deciziilor, in particular acest lucru intamplandu-se prin derularea de procese democratice.

Succesul descentralizarii politice depinde de o serie de componente cheie, cum ar fi: reforme constitutionale sau statutare, existenta pluralismului politic, intarirea corpurilor legiuitoare si a unitatilor politice locale. De obicei, descentralizare politica determina baza aparitiei si dezvoltarii unor numeroase sarcini administrative la nivelul sectorului public.,

1.2. Descentralizarea administrativa, conform literaturii de specialitate

reprezinta transferul de responsabilitati privind planificarea, finantarea si gestionarea unor anumite functii publice de la nivelul guvernului central si al agentiilor sale la unitatile subordonate, autoritati publice semi-autonome sau autoritati regionale sau locale. Diferitele subcategorii de descentralizare administrativa sunt frecvent definite pe baza tipurilor de institutii sau agentii la care responsabilitatile sunt transferate.

- Deconcentrarea reprezinta cea mai slaba forma de descentralizare care implica transferul de autoritate si responsabilitati de la nivelul ministerelor sau agentiilor, la structurile din teritoriu care apartin acestora.

- Devolutia genereaza un grad de autonomie mai ridicat si implica transferul de responsabilitati de la nivelul guvernului central, la niveluri de guvernare inferioare care au fost imputernicite prin prevederi constitutionale sau statutare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procedeele de realizare a descentralizarii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 026 cuvinte
Nr caractere:
23 927 caractere
Marime:
21.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
descentralizare, procese
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!