Politici publice față de persoanele cu dizabilități

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dizabilitate,un subiect care tine de drepturile omului.Persoanele cu dizabilitati sunt indreptatite sa aiba aceleasi drepturi ca toti ceilalti cetateni. Primul articol al Declaratiei Universale a Drepturilor Omului arata ca: toate fiintele umane sunt libere si egale ca demnitate si ca drepturi. Pentru a realiza acest deziderat, toate comunitatile trebuie sa tina seama de diversitatea din fiecare comunitate in parte si sa caute sa se asigure ca si persoanele cu dizabilitati se bucura de toate drepturile omului: civile, politice, sociale, economice si culturale, dupa cum este recunoscut de diversele Conventii internationale, Tratatul de Instituire a UE si de diferitele constitutii nationale.

Personele cu dizabilitati doresc sanse egale si nu mila.Ca si in multe alte regiuni din intreaga lume, in aceste ultime decenii, Uniunea Europeana a parcurs un drum foarte lung de la ideea ingrijirii persoanelor cu dizabilitati de catre familie la o abordare care incearca sa dea acestora posibilitatea de a-si controla propria viata. Abordarile mai vechi, intemeiate in mare masura pe mila si pe perceptia persoanelor cu dizabilitati ca fiind neajutorate, sunt in prezent considerate inacceptabile. Actiunea transfera accentul pus pe reabilitarea individului pentru a se "incadra" in societate pe o conceptie globala de schimbare a societatii care sa includa si sa faca fata cerintelor tuturor indivizilor, inclusiv celor cu dizabilitati. Persoanele cu dizabilitati doresc sanse egale si acces la toate resursele,respectiv, educatie, tehnologii noi, servicii medicale si sociale, sport si activitati recreative, bunuri de consum si servicii.

In societatile europene moderne dizabilitatea este abordata pornind de la cateva principii fundamentale: universalitatea drepturilor, principiul egalizarii sanselor, nondiscriminarea, respectul fata de cetatean accesibilitatea serviciilor, participarii si integrarea sociala.Chiar daca drepturile omului sunt universale, pana de curand persoanele cu dizabilitati nu erau percepute ca beneficiari ai acestora. In Romania conceptul de egalizare a sanselor - toti cetatenii sunt egali din punct de vedere al demnitatii, prin urmare au aceleasi drepturi, s-a impus in elaborarea planurilor de dezvoltare de politici sociale integrative pentru toti cetatenii sai inclusic categoriile defavorizate sau vulnerabile.

Dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilitati pornind de la nevoile reale si de la prioritati, se poate realiza doar prin identificarea corecta si amanuntita a acestora. In acest sens in subordinea Ministerului Muncii Familiei si Egalitatii de Sanse a fost infiintata Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH). ANPH este un organ de specialitate al administratie publice centrale , cu personalitate juridica.Autoritatea coordoneaza la nivel central activitatile de protectie si promovare a drepturilor persoanelor cu handicap, elaboreaza politicile, strategiile si standardele in domeniul promovarii drepturilor persoanelor cu handicap, asigura urmarirea aplicarii reglementarilor din domeniul propriu si controlul activitatilor de protectie speciala a persoanelor cu handicap. In subordinea MMFES functioneaza si Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului care are printre atributiile sale, pe aceea de coordonare a activitatilor de protectie a a copilului cu handicap.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politici Publice Fata de Persoanele cu Dizabilitati.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
5 535 cuvinte
Nr caractere:
31 140 caractere
Marime:
33.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
persoane cu handicap, drepturi
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Carmen Popa
Sus!