Politica Externă a Marii Britanii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Drumul Marii Britanii in Uniunea Europeana

I.Marea Britanie inainte de 1945

Imaginea de mare imperiu unde " soarele nu apune niciodata " era un fapt in secolele XIX si inceputul secolului XX. Dupa 300 de ani de expansiune inceputa cu cresterea puterii navale,afacerile coloniale cu Noua Lume si India sau declaratia Commomnwealth-ului din 1649,Regatul Unit al Marii Britanii era cel mai mare imperiu pe care omenirea l-a vazut pana atunci,intinzandu-se de la coasta de vest a Americii pana in Noua Zeelanda, de la Cercul Polar pana la Capul Bunei Sperante in sudul Africii.Cu lira sterlina fiind cea mai respectata moneda si o flotauriasa, forta comerciala si navala a Marii Britanii rivaliza cu intinderea teritoriului.Savantii englezi erau primii in dezvoltarea tehnica si au facut din Marea Britanie modelul industrial al lumii secolului XIX.

La inceputul secolului XX Statele Unite ale Americii au devenit cea mai mare economie devansand Marea Britanie dar datorita imperiului colonial putea sa-si manifeste statutul de mare putere in Europa ". In anul 1948 produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor ea jumatate fata de cel american, iar in urma cu un deceniu diferenta era doar de 10% si Marina Americana a intrecut numeric Marina Royala la toate categoriile de corabii pana in 1945, iar cu 6 ani mai devreme ii intrecuse la numarul de submarine[...]

Nu a fost infranta in Primul Razboi Mondial si spre deosebire de Franta, a rezistat cu succes invaziei germane. In perioada interbelica Marea Britanie a inceput sa decada atat politic cat si economic. Primul semn a fost separarea Irlandei in 1921 urmata de independenta Egiptului in anul 1922 si apoi caderea standardului aur, linia directa intre lira sterlina si aur pana in 1931.

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial balanta puterii in Europa s-a schimbat iar Marea Britanie a realizat o relatie stransa cu Statele Unite ale Americii din punct de vedere economic si militar. Cu Germania sub ocupatie si majoritatea tarilor europene cautand o solutie de durata pentru evitarea unei alte conflagratii mondiale pe teritoriul sau si cu URSS care se ridica ca o superputere, Europa infrunta o noua situatie iar cel de-al "treilea mare" al conferintei de la Yalta , Marea Britanie avea un rol important.

II. Marea Britanie intre 1945-1961 (Marea Britanie laburista)

Dintre marile tari ale Europei occidentale , Marea Britanie este singura care si-a pastrat institutiile antebelice.In fruntea unui Cabinet de Uniune Nationala din 1940 Churchill isi condusese tara catre spre victorie cu pretul unor grele sacrificii.Rezervele se ridica doar la 500 de milioane de lire fata de o datorie de 3,5 miliarde mai ales catre Statele Unite si Commonwealth.La alegerile din 1945 teama de o revenire la perioada de criza si de somaj dintre cele doua razboaie va domina.Astfel conservatorii se bazeaza pe prestigiul lui Churchill iar laburistii pe raportul Beveridge din 1942 prin care s-ar instaura un " Stat providential " prin care ar trebui sa i se asigure fiecarui cetatean bunastare " din leagan pana in mormant ". Astfel Atlle devine prim-ministru datorita unei victorii zdrobitoare 393 de mandate din 540, laburistii fiind votati de clasa muncitoare dar si de majoritatea clasei de mijloc.

Laburistii fac reforme in economie, nationalizand Banca Nationala si industria miniera (1946), transporturile si telecomunicatiile (1946-1947), gazul si electricitatea (1947-1948),siderurgia (1949). In domeniul social, au creat Asigurarea Nationala care acoperea riscurile de boala, accidentele, somaj, un serviciu medical gratuit.Insa costul acestor masuri sociale agraveaza dificultatile financiare ale tarii.India isi proclama independenta in 1947 si situatia se inrautateste, lira se devalorizeaza in 1949 iar dependenta fata de Statele Unite este tot mai mare. Cu toate acestea laburistii castiga alegerile din 1950. Insa slaba lor majoritate si dezbinarile interne il determina pe Atlle sa provoace noi alegeri in 1952.Scrutinul majoritar cu un singur tur si inegalitatea circumscriptiilor joaca o festa laburistilor care, cu 200 de mii de voturi mai mult decat conservatorii obtin cu 26 de deputati mai putin. Conservatorii revin deci la putere, pe care o vor pastra timp de 13 ani sub conducerea lui Winston Churchill (1951-1955), Anthony Eden (1955-1957), Harold Macmillan (1957-1963), Alex Douglas-Home (1963-1964).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica Externa a Marii Britanii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
4/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 732 cuvinte
Nr caractere:
26 893 caractere
Marime:
33.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
politica, politica externa, expansiune, putere, naval, stat, anglia
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Hadrian Gorun
Sus!