Noțiunea, importanța și clasificarea clauzelor contractului comercial internațional

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. Noţiuni generale şi importanţa clauzelor contractelor comerciale internaţionale
II. Clasificarea clauzelor contractelor comerciale internaţionale:
1. Clauzele generale(necesare) ale contractului de comerţ internaţional
2. Clauze privind obligaţiile părţilor
3. Clauze ce evocă aspecte strict juridice vizând contractul comercial internaţional
4. Clauzele asiguratorii menite să contracareze riscurile.
5. Clauze-tip, necesare pentru contracte complexe
6. Cauzele specifice privind protejarea intereselor părţilor
III. Bibliografie

Extras din referat:

I. Noţiuni generale şi importanţa clauzelor contractelor comerciale internaţionale

In temeiul principiului libertăţii contractuale, participanţii la comerţul internaţional au posibilitatea de a stabili drepturile si obligaţiile care constituie conţinutul contractelor pe care le încheie. Acordul lor de voinţă în această privinţă este exprimat în clauze contractuale.

Limitarea pincipiului libertăţii contractuale este dată de lege , adică de norme imperative fie din Convenţiile internaţionale, fie din reglementările interne aplicabile comerţului internaţional, dar există şi limitări impuse de o parte celeilalte – de ex. în cazul contractului de adeziune – contractele bancare , de asigurare , de transport, de expediţii internaţionale.

Clauza contractuală reprezintă o stipulaţie sau prevedere cuprinsă într-un contract. Clauza contractuală poate produce efecte juridice numai dacă este conformă cu legea, ordinea politică, socială şi economică, precum şi cu normele de convieţuire socială.

Nici o clauză contractuală nu poate fi analizată izolat, ci ea trebuie să concorde cu obiectul şi celelalte prevederi ale contractului, cu voinţa reală a părţilor. Clauza contractuală contrară legii este lovită de nulitate, iar dacă a fost determinantă la încheierea contractului, atrage nulitatea întregului contract.

Într-o altă accepţiune mai simplă, clauza contractuală a fost definită ca fiind o prevedere care face parte din cuprinsul unui contract ca urmare a acordului de voinţă la părţilor sau în temeiul unei dispoziţii legale.

Importanţa clauzelor contractului comercial internaţional se manifesta prin faptul că odată negociate şi stabilite de către părţi, vor produce efecte doar în limita acestiu acord de voinţă.

Odată ce părţile contactuale au ajuns la un consens în privinţa conţinutului contractului, acestea şi-au asumat consecinţele neresectării cărorva clauză.

Este important ca într-un contract, în special ce de comerţ internaţional să fie incluse clauze cu privire la orice situaţie care poate apărea în privinţa respectivului contract, deaoarece, de regulă, valoarea contractelor comerciale este extrem de mare, şi dacă părţile nu au inclus careva clauze, pot suporta şi prejudicii colosale.

Odată ce au fost negociate clauzele contractuale şi incluse în totalitate, părţile sunt asigurate în privinţa apariţiei riscurilor de orice natură şi a eventualelor litigii.

II. Clasificarea clauzelor contractelor comerciale internaţionale

În literatura de specialitate , clauzele contactelor comerciale internaţionale au fost divizate în funcţie de importanţa şi impactul clauzelor contractuale asupra existenţei înseşi a contractului, în clauze generale, care se referă mai ales la părţile şi obiectul acestor contracte şi clauze specifice, care stabilesc anumite drepturi şi obligaţii determinate de particularităţile acestor contracte.

Unii autori au delimitat două categorii de clauze ce formează conţinutul unui contract de comerţ intrenaţional: clauze necesare şi clauze opţionale.

Clauze necesare sunt stipulaţiile care nu trebuie să lipsească din conţinutul nici unui contract de comerţ international, fie pentru că privesc elemente esenţiale ale contractului, de care depinde însăşi valabilitatea sa juridică ( de exempu, clauze referitoare la părţi sau cele referitoare la obiectul contractului), fie pentru că prezintă importanţă pentru determinarea cu certitudine a drepturilor şi obligaţiilor părţilor, prevenind eventualele litigii (de exemplu, clauzele asiguratorii, cele prin care se stabileşte legea aplicabilă raportului dintre părţi şi jurisdicţia competentă).

Clauzele opţionale sunt stipulaţii contractuale care nu sunt strict necesare pentru configurarea raportului juridic obligaţional, ci ele au doar menirea să creeze pentru părţi o marjă de siguranţă in ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile generate de contract pe seama lor. Ele pot lipsi din conţinutul contractului de comerţ internaţional fără ca acestă împrejurare să-i afecteze valabilitatea. Dar, în eventualitatea unor ricuri contractuale, survenite în aceste condiţii, părtile vor fi mai puţin protejate.

Unii autori , delimitează următoarele tipuri de clauze într-un contract comercial internaţional:

• Clauzele esenţiale (necesare) şi accesorii (opţionale) ale contractului.

• Clauzele exprese şi clauzele implicite.

• Clauzele contractuale standard (clauzele-tip).

• Clauza de arbitraj (convenţia de arbitraj).

• Clauzele asiguratorii menite să contracareze riscurile.

• Clauza penală

O ultimă clasificare a clauzelor contractului comercial internaţional, întîlnită în doctrină şi care denotă şi structrura unui contract, în general, este următoarea:

- Clauzele necesare a contractelor de comerţ internaţional

- Clauze specifice, comune tuturor contractelor de comerţ internaţional

- Clauzele asiguratorii împotriva riscurilor

- Clauze privind raporturile dintre contractanţi şi terţi

- Clauzele de confidenţialitate, de exclusivitate şi de neconcurenţă.

Necătînd la variaţia clasificărilor existente, în cazul contractelor comerciale internaţionale, părţile vor stabili, prin acordul lor de voinţă clauzele contractuale, care exprimă drepturile şi obligaţiile ce formează conţinutul contractului, aceasta constituind un aspect substanţial al principiului libertăţii

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Notiunea, Importanta si Clasificarea Clauzelor Contractului Comercial International.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
6 677 cuvinte
Nr caractere:
36 067 caractere
Marime:
51.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!