Norma juridică ca normă socială

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este indeobste cunoscuta sarcina de socializare pe care, atat prin caracterul punitiv, cat si prin cel educativ, o presupune jurisprudenta. De aceea, este firesc ca, deopotriva cu caracterul juridic, sa se manifeste si caracterul social al unei norme.

In termeni formali, socializarea este procesul prin care individul isi interiorizeaza normele grupului in care traieste.

Din momentul nasterii, copilul este supus unor norme care ii modeleaza personalitatea. Fiecare cultura determina un set de influente care variaza foarte mult de la societate la societate. Pentru ca o societate sa functioneze eficient, membrii sai trebuie sa-si insuseasca acelasi model cultural. Oamenii sunt controlati in special prin socializare, astfel incat acestia sa-si joace rolul conform modelului impus prin habitudini si preferinte.

Fiecare persoana trebuie sa invete sa indeplineasca anumite roluri in societate in conformitate cu statutul pe care il are.

Acest proces de socializare incepe din copilarie, cand se formeaza o anumita atitudine fata de rolurile si statusurile aferente. In procesul de socializare, fiecare individ se raporteaza la mediul social, la sistemul normativ al societatii si, in cursul dezvoltarii sale ontogenetice prin mai multe etape ale cunoasterii, interiorizarii si transformarii in motive a propriului comportament, a cerintelor practicii sociale, a regulilor de conduita, precum si a diferitelor valori sociale.

Procesul de formare si de afirmare sociala a individului este caracterizat prin raportarea personalitatii sale la societate, la sistemul normativ si valoric al acesteia.

Insusindu-si anumite reguli juridice, odata cu aspectul punitiv al acestora, omul isi creeaza anumite constructe personale, ingloband si regulile de conduita si existenta impuse de norma juridica. Astfel, chiar in absenta iminentei pedepsei, omul totusi actioneaza in conformitate cu regulile insusite si adanc intiparite in gandirea lui, constiinta lui si sistemul lui de valori.

Aparitia fiintei rationale, a lui Homo sapiens, a pus aceasta fiinta intr-un raport multiplu: raportul cu natura, raportul cu ceilalti (raportul social), raportul cu sinele (raportul omului cu sine insusi), raportul cu propriile sale creatii materiale si spirituale, raportul cu propria istorie personala si sociala, raportul cu divinitatea si destinul. Pentru fiecare fiinta umana aceste rapoarte rezultate dintr-o privire analitica asupra vietii, constituie un singur "pachet" problematic, fiecare tip de raport avand o pondere mai mare sau mai mica fata de intregul " pachet" [1].

Potrivit bilantului de pana acum al istoriei, calauzit de ratiune, omul a dovedit ca se poate situa deasupra "intelepciunii naturii" tocmai pentru ca si-a faurit un statut uman. In perimetrul acestui statut au aparut, insa, absurditatile comportamentului uman. Din acest motiv, pentru a mentine raporturile interumane in echilibru, omenirea a fost obligata sa adopte reglementari si norme de comportament carora sa li se subordoneze ea insasi. Daca echilibrele din lumea naturala se realizeaza in mod spontan, fara intentii si fara scopuri, echilibrele din lumea umana se realizeaza pe baza unor reglementari ai caror autori sunt oamenii insisi. Toate aceste reglementari poarta sigiliul umanului, atat in bine, cat si in opusul binelui.

Aceste reglementari compun sfera normei sociale, conaturale ratiunii umane. Este vorba de tot ceea ce tine de moralitate, culturalitate, intr-un cuvant de civilizatie umana. Societatea umana, cea de ieri si de astazi, este structurata esentialmente tocmai pe normele sociale unanim recunoscute de toti oamenii, avand un caracter de universalitate.

Dar pentru a aplica normele sociale, a fost nevoie, in decursul timpului, de realizarea unui instrument necesar reglementarii raporturilor dintre individ si societate. Norma juridica apare ca instrumentul de aplicare precisa, sub forma legilor, a tuturor dezideratelor umane: ordine, dreptate, securitate.

Normele sociale nu se situeaza in afara timpului

Bibliografie:

Banciu, Dan - "Controlul social si sanctiuni sociale", Editura "Victor", Bucuresti, 1999

Badescu, Ilie - "Istoria sociologiei", Editura Porto-Franco, Galati, 1994

Boudon, Raymond; Besnard, Philippe; Cherkaoui, Mohamed; Lecuyer, Bernard-Pierre (coordonatori) - "Dictionar de sociologie", Editura "Univers enciclopedic", Bucuresti, 1996, colectia "LAROUSSE"

Ciuca, Valerius-M. - "Lectii de sociologia dreptului", Editura Polirom, Iasi, 1998, colectia "Collegium"

Podgorecki, A. - "Law and Society", Editura "Routledge and Kegan Paul", Londra, 1971

Popa, Nicolae; Mihailescu, Ioan; Eremia, Mihail - "Sociologie juridica", Editura Universitatii din Bucuresti, Bucuresti, 2000

Voinea, Maria - "Sociologie generala si juridica", Editura "Sylvi", Bucuresti, 2000

Voinea, Maria - "Sociologie juridica", Universitatea Romano-Americana, Bucuresti, 1993

Zamfir, Catalin; Vlasceanu, Lazar (coordonatori) - "Dictionar de sociologie", Editura "Babel", Bucuresti, 1993

http://www.britannica.com

http://www. encyclopedia.com

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Norma juridica ca norma sociala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 050 cuvinte
Nr caractere:
11 163 caractere
Marime:
14.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
norme, drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!