Mijloacele tehnico științifice folosite pentru descoperirea, fixarea și ridicarea probelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La fel pentru determinarea fixarea si ridicarea materialului probant se folosesc materiale tehnico-stiintifece special predestinate acestora. Practica demonstreaza cu certitudine ca aplicarea cu pricepere a mijloacelor tehnice aflate la dispozitia organelor de urmarire penalaasigura eficienta actiunilor de cercetare, garantand, in cele din urma, stabilirea adevarului in conformitate cu cerintele legislatiei in vigoare.

Mijloacele tehnico-stiintifice menite organelor de urmarire penala sunt cuprinse in truse criminalistice portative, complete speciale, si laboratoare criminalistice mobile.

Trusele se impart in universale, destinate cercetarii la fata locului si efectuarii altor actiuni procesuale, in special, a perchezitiei, prezentarii pentru recunoastere, experimentului judiciar; si specializate pentru efectuarea unor operatii tehnico-stiintifice separate.

Organe de urmarire penala sunt dotate cu truse cu destinatie speciala cum ar fi, spre exemplu, cele destinate testarii substantelor narcotice sau in forma de anexe la trusele universale propriu zise. In atare forma se prezinta trusele fotografice, completul de substante necesare relevarii amprentelor digitale.

Trusele universale fiind destinate multiplelor peratiuni tehnice pe parcursul cercetarii infractiunilor, includ diverse instrumente, utilaje, materiale dintre care mentionam: instrumente de masurare. (dimensiunile liniare, unghiulare, si de volum constituie caracteristici de deosebita valoare criminalistica a obiectelor probe maeriale ale infractiunii). Trusele criminalistice sunt dotate cu ruleta metalica, un distantier, un raportor, si o rigla gradata.

mijloace de iluminare. Mijloace de iluminare artificiala. Trusele sunt dotate cu o lanterna concentrata surse de iluminare fotografica dispozitive cu radiatii ultraviolete.

mijloace tehnice pentru relevarea, fixarea si ridicarea si conservarea urmelor si obiectelor ce constituie probe materiale: dispozitive si materiale pentru amprentarea persoanelor vii si a cadavrelor; utilaje si materiale de mulare a urmelor; dispozitive destinate cautarii obiectelor ascunse, care constau dintr-un dispozitiv de adancire in sol, detector magnetic si metalic; instrumentar auxiliar general si materiale de ambalare, spre exemplu briceag, cleste, trusa de surubelinite, diamant de taiat sticla salt.

La confectionarea truselor universale cat si a celor speciale s-a tinut cont de cerintele inaintate de practica: sa fie comode sub aspect de volum; greutate si desigur transportabile in conditii de transport comun.

Daca sa mentionam tendinta tehnicii criminalistice spre o permanenta reinnoire prin adaptarea mijloacelor noi de cercetare, devin clar ca laboratorul mobil ca fenomen criminalistic recent este pe deplin binevenit.

Prin majoritatea lor laboratoarele criminalistice mobile sunt instalate pe microbuze, uneori pe autoturisme sau remorci speciale actionate de diverse mijloace criminalistice de caracter universal ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mijloacele Tehnico Stiintifice Folosite Pentru Descoperirea Fixarea Si Ridicarea Probelor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
562 cuvinte
Nr caractere:
3 432 caractere
Marime:
5.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Predat:
la gimnaziu
Sus!