Mijloacele tehnico științifice de prevenire a infracțiunilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Una din functiile organelor de ocrotire a dreptului este prevenirea actiunilor infractionale. Pe langa antrenarea diferitelor sisteme sociale la lichidarea cauzelor si conditiilor ce determina sau favorizeaza savarsirea actiunilor ilicite, luarea anumitor masuri preventive prevazute de legislatia in vigoare, organele mentionate intreprind masuri de ordin tehnic pentru a curma actiunile infractionale prin surprinderea vinovatului la locul faptei sau prin inregistrarea lui in scopul inlesnirii demascarii ulterioare.

Acelea ce fac parte din prima categorie sunt predestinate sa impiedice savarsirea unor actiuni (deplasarea intr-o directie sau in apropierea unui obiect, fortarea mijloacelor de incuiere, spargerea unui obiectiv de constructie), semnalizand tentativa; cele din cealalta categorie sunt menite sa inregistreze actiunile savarsite, sa imagineze sau sa marcheze persoanele ce au activat la fata locului.

Deci rezulta ca mijloacele criminalistice de prevenire a actelor infractionale, prin sine insele sau prin intermediul rezultatelor realizarii lor, pot furniza date de certa valoare probanta. Astfel in virtutea actionarii sistemului de semnalizare, persoana tentata sa savarseasca infractiunea poate fi retinuta imediat la fata locului.

Mijloacele tehnice de semnalizare, in majoritatea lor, sunt folosite in scopuri preventive, cu preponderenta pentru apararea anumitor obiective sau valori.

Cea mai simpla forma de prevenire este sistemul bazat pe blocarea cu contacte electrice a eventualelor cai de patrundere, inclusiv a locurilor de intrare, a mijloacelor de inchidere. Se folosesc in caz de necesitate si sisteme tehnice sofisticate bazate pe efectul fotoelementului, al ultrasunetelor, pe elementele radioactive. Acestea servesc pentru instiintarea persoanei sau organului de supraveghere despre faptul patrunderii in zona pazita.

Capcanele criminalistice dupa mijloacele si materialele utilizate se impart in doua categorii: fizice; chimice; capcanele fizice constau in folosirea anumitor substante pulverulente de natura sa adereze la corpul, haina sau obiectele utilizate de persoana care comite infractiunea la fata locului.

Capcanele chimice constau in folosirea substantelor apte, prin reactie sa provoace pe obiectul cu care au contactat (corpul uman, imbracamintea, diverse obiectec) urme sub forma de pete, invizibile in conditii obisnuite, si identificabile prin proprietatile lor fluorescente.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mijloacele Tehnico Stiintifice De Prevenire A Infractiunilor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
413 cuvinte
Nr caractere:
2 319 caractere
Marime:
5.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Predat:
la gimnaziu
Sus!