Metoda statistică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Activitatea statistica desfasurata de organele de drept, cuprinde un numar mare de operatii care vizeaza obtinerea datelor si informatiei necesare cunoasterii fenomenului crima. Obtinerea informatiei nu se reduce numai la inregistrarea datelor privind fenomenele si procesele care tin de obiectul cunoasterii, ci cuprinde si totalitatea operatiilor de sistematizare, prelucrare, analiza si interpretare a informatiilor. Totalitatea operatiunilor, actiunilor de culegere (observare), sistematizare si prelucrare, analiza si interpretarea datelor se numeste cercetare statistica.

- compararea datelor; - formularea concluziilor asupra intregii cercetari; - fundamentarea calculelor de prognozari.

Prima etapa de cercetare statistica a criminalitatii o constituie observarea statistica ce rezida in inregistrarea datelor si informatiilor dupa criterii unice privitoare la caracteristicile unitatilor colectivitatii supuse cercetarii.

Tinind seama de importanta etapei obtinerii informatiilor statistice in cadrul procesului de cunoastere a fenomenelor de masa, ca si de complexitatea problemelor ce urmeaza a fi rezolvate in aceasta etapa, efectuarea ei cu succes nu poate fi conceputa fara un plan judicios intocmit, care trebuie sa se refere la scopul inregistrarii materialului faptic, la obiectul inregistrarii, la unitatea de inregistrare, la programul inregistrarii si la o serie de probleme organizatorice (personal, formulare etc. ). Informatiile obtinute in urma inregistrarii fiecarei unitati a colectivitatii cercetate constituie materialul statistic initial, materia prima a statisticii, pe baza careia se infaptuieste cunoasterea stiintifica.

Realizarea practica a observarii presupune rezolvarea corecta a unor probleme cu caracter atit metodologic cit si organizatoric, incluse in planul observarii statistice.

Problemele programatico-metodice incluse in plan: stabilirea scopului si sarcinii observarii, determinarea obiectului, unitatilor observarii, totalitatea si masurile, elaborarea programului observarii, precum si alegerea tipului si modalitatea observarii.

Problemele de organizare cuprind stabilirea locului, timpului si termenelor observarii, determinarea cercului de persoane si organizatii, responsabile de efectuarea observarii; selectarea, instruirea si instructajul cadrelor; multiplicarea si expedierea formelor de dare de seama; stabilirea termenelor de prezentare a materialelor, precum si alte chestiuni practice, ce tin de efectuarea observarii statistice.

Determinarea scopului si sarcinilor activitatii de observare statistica constituie punctul initial in organizarea oricarei observari statistice.

Cercetand fenomenul infractional (criminalitatea), se poate pune scopul de a examina personalitatea infractorului, dandu-i o caracteristica amanuntita sau cauzele, conditiile, factorii si circumstantele, care favorizeaza comiterea infractiunilor etc. In functie de scopul pus intr-un caz este necesar a inregistra unii indici, in ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Referat Drept Metoda Statistica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 725 cuvinte
Nr caractere:
10 011 caractere
Marime:
15.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Predat:
la gimnaziu
Sus!