Libera circulație a persoanelor și a forței de muncă

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 2
1. Libera circulație - cetățenii UE 4
2. Cine poate beneficia de această libertate de circulație? 4
3. Libertatea de acces la angajare și egalitatea de tratament 4
4. Libertatea de circulație în cadrul Uniunii Europene- restricții. 5
5. Dreptul de a rămane pe teritoriul unui stat membru după desfasurarea unei activitäti salariate in acel stat 6
6. Facilitarea exercitari drepturilor conferite lucratorilor in contextul liberei circulatii a lucratorilor 7
Concluzie 9
Bibliografie 10

Extras din referat:

Introducere

Libera circulație a persoanelor și a forței de muncă reprezintă unul dintre principiile fundamentale care stau la baza integrării europene, marcând o schimbare semnificativă în peisajul socio-economic al Uniunii Europene (UE). Într-o lume în continuă evoluție, acest concept nu doar consacră mobilitatea ca un drept fundamental al cetățenilor UE, ci și redefinește modul în care lucrătorii pot contribui și beneficia de pe urma unui mediu profesional și social mai deschis și mai dinamic.

De la libertatea de a călători și a locui în orice stat membru al UE la posibilitatea de a alege și de a profita de oportunitățile de muncă într-un mediu transfrontalier, libera circulație a devenit un simbol al solidarității europene și al conlucrării între state. În această privință, referatul va examina temele cheie ale liberei circulații, inclusiv drepturile fundamentale ale cetățenilor, impactul asupra pieței muncii, coordonarea sistemelor de securitate socială și contribuția la dezvoltarea unei societăți europene coezive.

1. Libera circulație - cetățenii UE

“Una dintre cele patru libertăți de care beneficiază cetățenii UE este libera circulație a lucrătorilor. Aceasta implică dreptul lucrătorilor la liberă circulație și ședere, dreptul de intrare și ședere pentru membrii familiilor lor și dreptul de a munci într-un alt stat membru și de a fi tratați egal cu cetățenii statului respectiv. Pentru serviciul public se aplică restricții. Autoritatea Europeană a Muncii este o agenție specializată în libera circulație a lucrătorilor, inclusiv a lucrătorilor detașați.”

“Libera circulație a lucrătorilor este un principiu fundamental înscris la articolul 45 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Ulterior, legislația secundară a UE și jurisprudența Curții de Justiție au dezvoltat acest principiu, în baza căruia cetățenii UE au dreptul:

- să-și caute un loc de muncă într-o altă țară din UE

- să lucreze în țara respectivă, fără a avea nevoie de un permis de muncă

- să locuiască în țara respectivă în acest scop

- să rămână în țara respectivă după expirarea perioadei de angajare

- să beneficieze de același tratament ca și cetățenii țării respective în ceea ce privește accesul la piața muncii, condițiile de muncă și toate celelalte avantaje sociale și fiscale.

2. Cine poate beneficia de această libertate de circulație?

- Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă (ex. cetățenii UE care se stabilesc într-o altă țară a UE pentru a căuta un loc de muncă, în anumite condiții)

- Cetățenii UE care lucrează în alt stat membru

- Cetățenii UE care revin în țara de origine după ce au lucrat în alt stat membru

- Membrii de familie ai acestora.”

3. Libertatea de acces la angajare și egalitatea de tratament

Libertatea de acces la angajare și egalitatea de tratament reprezintă principii fundamentale în cadrul dreptului european social, având drept scop asigurarea unui mediu de muncă echitabil și nediscriminatoriu în Uniunea Europeană (UE). Aceste principii sunt consacrate în diferite documente și acte juridice europene. Iată câteva aspecte cheie legate de liberul acces la angajare și egalitatea de tratament:

a.Libertatea de acces la angajare: Principiul liberului acces la angajare înseamnă că cetățenii UE au dreptul să caute și să obțină locuri de muncă în oricare dintre statele membre ale Uniunii Europene. Această libertate contribuie la crearea unei piețe a muncii deschise și competitive.

b. Egalitatea de tratament: Toți lucrătorii din UE, indiferent de naționalitatea lor, beneficiază de dreptul la egalitate de tratament în ceea ce privește condițiile de muncă și de ocupare a forței de muncă. Acest principiu interzice discriminarea pe motive de naționalitate și asigură că toți lucrătorii sunt tratați în mod echitabil și nediscriminatoriu.

c.Recunoașterea calificărilor profesionale: Uniunea Europeană promovează recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale între statele membre, facilitând astfel accesul liber la profesii și ocupații în întreaga UE. Acest lucru contribuie la mobilitatea profesională și la adaptabilitatea forței de muncă.

d.Drepturi pentru lucrătorii migranți: Lucrătorii migranți din statele membre ale UE au drepturi egale cu lucrătorii nativi ai țării respective în ceea ce privește condițiile de muncă, remunerația, accesul la formare profesională și la avantaje sociale.

e.Egalitatea de gen: Principiul egalității de gen este o componentă esențială a dreptului european social. Acesta asigură că bărbații și femeile au drepturi egale în domeniul muncii și sunt protejați împotriva discriminării bazate pe gen.

Bibliografie:

I. Cărți, tratate, monografii

1.N.Voiculescu, Tratat de drept social international si European, Ed. Universul Juridic, Bucuresti 2019

II. Surse electronice

1. https://www.ueb.ro/drept/master/dsre/Drept%20social%20european.pdf

2. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:12012E/TXT

3. https://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=ro&catId=457

4. https://www.europarl.europa.eu/factsheets/ro/sheet/41/libera-circulatie-a-lucratorilor

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Libera circulatie a persoanelor si a fortei de munca.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 359 cuvinte
Nr caractere:
12 950 caractere
Marime:
41.95KB (arhivat)
Publicat de:
Domitian Pop
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
Facultatea de Drept , Universitatea din Oradea din Oradea
Specializare:
Drept
Materie:
Drept
An de studiu:
IV
Profesorului:
Lector univ. Dr. Mirisan Ligia
Nota primită:
Nota 10
Sus!