Leasing operațional și financiar

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Definiție 2
Leasing financiar 2
Leasing operational 3
Leasing Financiar sau Operațional? 3
Elementele contractului de leasing 4
Conținutul contractului de leasing 6
Răspunderea părţilor 8
Desfacerea contractului 8
Legea nr. 51/2007 10
Bibliografie 17
Anexe – Contract de leasing 19

Extras din referat:

Definiție

Cuvântul "Leasing" vine din limba engleză, de la substantivul "leasing" și verbul "to lease" care s-ar traduce, într-o prima accepțiune, prin "a închiria". Dezvoltarea din ultimele decenii a acestui produs a confirmat însă o formă specifică de finanțare, a carei denumire s-a departat de întelegerea inițială, reprezentată astăzi mai bine de verbele "to rent" sau "to hire".

Ca și în cazul chiriei, în prim planul operației economice stă utilizarea obiectelor închiriate (echipamente industriale, vehicule, clădiri, etc.) și nu proprietatea asupra acestora, astfel încât utilizatorul (cel care "primește" finanțarea în leasing) dobândește dreptul de folosință asupra obiectelor care rămân însă în proprietatea Locatorului (cel care "oferă" finanțarea în leasing).

În România operația de leasing este definită și tratată în conformitate cu prevederile Ordonanței 57/1997, amendate și adăugite prin diferite acte de-a lungul timpului. La data publicării acestui document ultimul act normativ emis este OG 51 din 1997 republicată în Monitorul Oficial nr 9 din 12 Ianuarie 2000.

În conformitate cu prevederile legale, leasing-ul ca operație economică este definit astfel:

"... operațiunilor de leasing prin care o parte, denumită locator/finanțator, transmite pentru o perioadă determinată dreptul de folosință asupra unui bun al cărui proprietar este, celeilalte părți, denumită utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plăți periodice, denumită rata de leasing, iar la sfârșitul perioadei de leasing locatorul/finanțatorul se obligă să respecte dreptul de opțiune al utilizatorului de a cumpăra bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a înceta raporturile contractuale."

Principalele două forme de leasing sunt: i) financiar și ii) operațional. Ordonanța 57/1997 definește leasing-ul financiar stabilind însa ca orice formă de leasing care nu este financiar este operațional.

Leasing financiar

O operație de leasing poate fi clasificată drept financiară dacă:

- riscurile și beneficiile aferente dreptului de proprietate trec asupra utilizatorului din momentul încheierii contractului de leasing;

- părțile au prevăzut expres ca la expirarea contractului de leasing se transferă utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului;

- Utilizatorul poate opta pentru cumpărarea bunului, iar prețul de cumpărare va reprezenta cel mult 50% din valoarea de intrare (piață) pe care acesta o are la data la care opțiunea poate fi exprimată;

- perioada de folosire a bunului în sistem de leasing acoperă cel puțin 75% din durata normată de utilizare a bunului, chiar dacă în final dreptul de proprietate nu este transferat.

Trebuie remarcat, astfel, ca în general o operație de leasing financiar este indreptată către achiziția bunului finanțat. Oricum, fie datorită duratei mari de utilizare, fie datorită sumelor mari achitate de utilizator se poate ușor constată că utilizatorul, la finele contractului, poate considera practic proprietatea asupra bunului ca fiind asumată.

Nu în ultimul rând, valoarea de achiziție scăzută a bunului la data finalizării contractului, face foarte probabilă exercitarea opțiunii de cumpărare și transferarea dreptului de proprietate.

Leasing operational

Spre deosebire de leasing-ul financiar, leasing-ul operațional presupune, în adevăratul sens al cuvântului, folosirea bunului finanțat pe o perioadă limitată de timp, fără asumarea unor riscuri și beneficii aferente proprietarului, în general, pentru rezolvarea punctuală a unor activități specifice. Astfel, utilizatorul este practic decis, înca de la semnarea contractului, asupra returnării bunului finanțat la finele perioadei de leasing, urmând ca Locatorul să preia riscul de realizare a valorii rămase neamortizate la finele contractului.

Leasing Financiar sau Operațional?

În 2007 băncile și societățile de leasing se pregătesc pentru un boom al cererilor de finanțare a vehiculelor, utilajelor folosite în construcții, a echipamentelor industriale și agricole. Se estimează o creștere de 50% a pieței vânzărilor de echipamente tehnologice, însă există premise pentru dublarea acestora. Astfel ca, sectoare de activitate considerate până în prezent “de nisa” au devenit o țintă importantă pentru instituțiile bancare și financiare.

Astfel, soluția de finanțare vine din partea leasingului, fie el financiar fie operational.

Diferențe între leasingul financiar și cel operațional.

Leasingul operațional oferă o șansă reală IMM-urilor și marilor companii de a deveni competitive pe piața bunurilor din Uniunea Europeană, prin achiziția de echipamente performanțe și economice.

Leasingul financiar sporește șansa utilizatorului bunului de a-l achziționa la sfârșitul contractului de leasing datorită valorii de achiziție scăzute.

Leasingul operațional:

• ratele lunare sunt compuse din amortizare și beneficiu;

• bunurile ce fac obiectul contractului de leasing se înregistrează ca mijloace fixe în contabilitatea firmei de leasing;

• la finele contractului de leasing, utilizatorul este obligat să înapoieze bunul;

• avansul nu este obligatoriu.

Avantaje:

• recomandat companiilor cu o flotă bogată în echipamente, pentru ca înlatură o mare parte din riscurile și nesiguranța gestionării acesteia;

• posibilitatea ca managerii să se concentreze mai mult pe obiectul principal de activitate al firmei, să cunoască cu exactitate cash-flow-ul și a gradului de performanță financiară (chiria fixă lunară prestabilită), scăderea birocrației și a încărării departamentelor de contabilitate;

• metoda de finanțare a utilizării unui bun pe o durată determinată;

• întreaga rata lunară este deductibilă integral de către utilizator;

• flexibilitate sporită;

Leasingul financiar:

• ratele lunare sunt compuse din principal și dobandă, la care se aplică TVA-ul;

• se pot deduce cheltuielile cu: dobânda, amortizarea și diferențele rezultate din cursul valutar;

• bunurile ce fac obiectul contractului de leasing se înregistrează ca mijloace fixe în contabilitatea utilizatorului;

• la finele contractului de leasing, utilizatorul are posibilitatea de a alege între a returna bunul, a-l achizitiona sau a prelungi contractul de leasing;

• riscurile și beneficiile utilizării bunului trec în grija utilizatorului;

• avansul este obligatoriu.

Avantaje:

• recomandat companiilor mici;

• metoda de finanțare a achiziției unui bun de către firmele mici dar și de către persoanele fizice în condiții de maximă operativitate și a avantajului valorii reziduale;

• vama, înmatricularea, asigurarea se realizeaza de către firma de leasing;

• utilizarea avantajului valorii reziduale are ca efect diminuarea ratelor lunare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Leasing Operational si Financiar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
8 961 cuvinte
Nr caractere:
51 967 caractere
Marime:
49.80KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!