Jurisprudența numelor de domeniu

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuprins:
Capitolul 1 4
1.1 Introducere, noţiune şi delimitări conceptuale 4
1.2 Sediul juridic 6
1.3 Numele de domeniu vs marca înregistrată 8
1.4 Căi de atac 11
Capitolul II 14
2.1 Jurisprudenţa relevantă instanţelor române privind numele de domeniu 14
2.2 Alte cazuri privind jurisprudenţa numelor de domenii .ro 18
Concluzii 20
Bibliografie 21

Extras din referat:

• U.S. Patent Commissioner în 1899: " Tot ce putea fi inventat a fost deja inventat"

• Ken Olson (Digital Equipment) : "De ce ar dori cineva să aibă acasă un computer personal?"

• Bill Gates în 1981: "640 Kb ar trebui să fie de ajuns pentru oricine!"

Puţini au fost cei care au văzut cu adevărat potenţialul internetului şi au procedat în consecinţă, folosind acest ocean de idei şi imagini pentru a dezvolta şi a crea lucruri cu adevărat surprinzătoare. Importanţa internetului în viaţa de zi cu zi creşte de la an la an, în acest moment găsim aproape orice ne dorim pe diverse site-uri, cu diverşi autori, recompensaţi sau nu pentru munca lor.

În opinia mea, prin jurisprudenţa numelor de domenii se protejează în primul rând munca şi timpul învestit pentru a crea o pagină de internet originală şi definitorie pentru persoana fizică sau privată care o deţine. Odată cu creşterea numărului de utilizatori au crescut şi riscurile de fraudă, iar fiecare comerciant online este obligat, mai mult sau mai puţin, de a-şi proteja clienţii şi a asigura un cadru online securizat şi lipsit de riscuri.

Astfel importanţa jurisprudenţei creşte, mai ales când cadrul legislativ nu este complet, iar situaţii noi apar mereu, forţând limitele legislaţiei care trebuie să se adapteze la noile scenarii. Din această cauză cred că mai ales noi, studenţii de la Facultatea de drept trebuie sa cunoaştem direcţia în care se indreaptă jurisprudenţa.

Capitolul 1

1.1 Introducere, noţiune şi delimitări conceptuale

Jurisprudenţa numelui de domeniu devine din ce în ce mai inportanta pentru protejarea imaginii, intereselor online ale companiilor, şi nu numai. Acest fapt devine evident atunci când analizăm situaţia cu un număr constant de mare, a cazurilor arbitrate la WIPO în ultimii doi ani ( figura 1 şi 2).

Figura 1 - Numărul de cazuri rezolvate prin WIPO pe anul 2013

Figura 2 - Numărul de cazuri rezolvate prin Wipo până în luna mai, anul 2014

Conform definiţiei date de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) numele de domeniu reprezintă "forme uşor de reţinut de adrese de Internet, care sunt folosite în mod uzual în scopul găsirii de site-uri web" . În practică numele de domeniu este o adresă de Internet constituită sub forma unei succesiuni de caractere alfanumerice, fiind alcătuită din mai multe domenii, acestea fiind separate între ele prin puncte ( de exemplu nokia.com sau nokia.store.ro) .

Numele de domeniu are în prezent două categorii de domenii de cel mai înalt nivel : domenii generice de cel mai înalt nivel ( gTLD - generic top level domains) şi domenii cod ţara de cel mai înalt nivel ( ccTLD - country cod top level domains). Astfel se indică atât natura activităţilor deţinătorului, în primul caz, cât şi locaţia sa geografică, în cel de al doilea caz. . Caracterul unic al numelor de domenii este cu atât mai important cu cât principiul utilizat este "primul venit, primul servit" .

Drepturile de proprietate intelectuală nu se aplică numelor de domenii, deţinătorul are un simplu drept de folosinţă asupra denumirii respective, care derivă din contractul cu titlu oneros nenumit încheiat între solicitant şi Institutul Naţional de cercetare - dezvoltare în informatică, care deţine Registrul RoTLD ( Registrul pentru Nume de Domenii Internet cu codul de ţară .ro). Dreptul de folosinţă este exercitat prin crearea unui site Internet asociat numelui de domeniu respectiv, acesta devenind activ după efectuarea plăţii către furnizor, procesarea cererilor fiind efectuată automat. Folosirea legală a domeniului este garantată prin completarea cererii.

Observații:

UMK Iasi, anul III, drept informatic

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Jurisprudenta Numelor de Domeniu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
6 868 cuvinte
Nr caractere:
39 161 caractere
Marime:
670.35KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!