Izvoarele tratatului internațional

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE . 2
1. NOȚIUNEA DE TRATAT INTERNAȚIONAL . 4
2. TRATATUL – ÎN SIAJUL SECOLELOR . 5
3. EVOLUȚIA ISTORICĂ ȘI CODIFICAREA TRATATULUI INTERNAȚIONAL . 7
4. STUDIU DE CAZ . 10
CONCLUZII GENERALE . 11
BIBLIOGRAFIE . 12

Extras din referat:

INTRODUCERE

Obiectul de studiu îl constituie cercetarea și analiza izvoarelor tratelor internaționale.

Actualitatea acestei teme este una deosebită, deoarece dreptul internațional este un mecanism important de funcționare a comunității mondiale. Un punct esențial în dezvoltarea și funcționarea dreptului internațional îl reprezintă tratatul internațional care este considerat totodată și un izvor al acestui tip de drept. Totodată tema pe care urmează să o abordăm este izvoarele tratatelor internaționale, dar nu ale dreptului internațional. Tratatul internațional a permis nemijlocit dezvoltarea și apariția dreptului internațional pe scena mondială, de aceea este importantă studierea și analiza transformărilor care au avut loc în cadrul dreptului internațional, și anume bazele care au stat la apariția izvoarelor de tratat internațional.

Scopul și obiectivele acestei lucrări sunt de a determina și a scoate la iveală bazele care au stat la apariția tratatului international, fiind intâlnită în literatura de specialitatea și sub o altă formă, și anume sub denumirea de izvor, ceea ce ne face să înțelegem originile anumitui domeniu, în cazul nostru servind tratatul internațional.

Obiectul de activitate îl constituie elaborarea, aprobarea și monitorizarea surselor care indică spre un oarecare ansamblu de izvoare al tratatelor internaționale.

Pentru a cerceta aceste aspecte, propun sa folosim sursele exacte în care să putem stabili care este rolul și ce influență au avut izvoarele tratatelor internaționale asupra dezvoltării dreptului internațional.

În această lucrare am folosit metoda de cercetare istorică care presupune analiza și studierea izvoarelor istorice primare cât și a literaturii secundare, care se poate găsi in anumite surse, cum ar fi: document, lucrare care aparține literaturii de specialitate secundară.

Analiza surselor de cercetare a parcurs conform planului,utilizînd surse analitice conform opiniei experților, cercetarea și analizarea lucrărilor de specialitate care ar arăta apartenența anumitor surse, considerate fiind drept izvoare ale tratatelor internaționale. Această etapă a cercetării acestei lucrări a fost influențată sau inspirată in mare parte din dreptul internațional, care are la bază tratatul internațional. În momentul de față tratatul internațional reprezintă una din cele mai eficiente metode de cooperare la nivel mondial, deoarece cu ajutorul acestuia este incepută sau legată o relație dintre două sau mai multe state, organizații internaționale, corporații transnaționale și nu în ultimul rând între oamenii de afacere.

1. NOȚIUNEA DE TRATAT INTERNAȚIONAL

Tratatul internaţional constituie cel mai important izvor al drep¬tului internaţional contemporan, atât datorită clarităţii cu care exprimă normele de drept, tehnicii sofisticate şi precise folosite, cât şi frec¬venţei utilizării sale.

Tratatul poate fi definit ca forma expresă de manifestare a acordului de voinţă dintre două sau mai multe state, ori alte subiecte de drept internaţional, încheiat în formă scrisă şi guvernat de dreptul internaţional în scopul de a crea, a modifica sau a abroga norme de drept internaţional.

Tratatul internaţional este asadar, actul juridic prin care se creează, se modifică sau se sting norme şi raporturi juridice internaţionale. El consfinţeşte înţelegerea precisă şi liber exprimată între două sau mai multe state cu privire la drepturile şi obligaţiile reciproce în relaţiile lor politice, economice, culturale etc.

Art.2, Convenţia de la Viena privind dreptul tratatelor, 1969:

„Prin expresia „tratat” se înţelege un accord incheiat in scris intre subiectele de drept internaţional ( in special intre state, state si organizatii international sau intre organizatii internationale) şi guvernat de dreptul internaţional, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat într -un singur instrument sau în două sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea lor particulară.”

Bibliografie:

1. Convenția de la Viena din 1869 cu privire la Dreptul Tratatelor. http://www.parlament.md/LinkClick.aspx?fileticket=4mKw8IxR66Y%3D&tabid=144 (vizitat 21.10.17)

2. Izvoarele și codificarea dreptului internațional. https://dreptmd.wordpress.com/cursuri-universitare/drept-international-public/izvoarele-si-codificarea-dreptului-international/ (vizitat 21.10.2017)

3. Tratatul internațional. https://dreptmd.wordpress.com/cursuri-universitare/drept-international-public/tratatul-international/ (vizitat 21.10.2017)

4. Legea R.M. privind tratatele internaţionale ale Republicii Moldova Nr.595-XIV din 24.09.1999, Monitorul Oficial lR.M.nr.24-26 din 02.03.2000, art. 2 (vizitat 21.10.2017)

5. Dumitra Popescu, Adrian Năstase, Drept internaţional public, Editura Şansa, Bucureşti 1997, p. 222

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Izvoarele tratatului international.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
2 781 cuvinte
Nr caractere:
16 556 caractere
Marime:
33.69KB (arhivat)
Publicat de:
Leordean Bota
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate din Chisinau , Moldova
Specializare:
Relatii Internationale
Materie:
Drept
An de studiu:
III
Profesorului:
Vladimir Sterpu
Nota primită:
Nota 9
Sus!