Izvoarele Dreptului Penal

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dreptul penal este o ramura a sistemului de drept care contine un ansamblu de norme juridice ce reglementeaza relatiile de aparare sociala, prin incriminarea unor fapte ca infractiuni prin prevederea pedepselor ce li se aplica si a masurilor ce se pot lua precum si prin stabilirea conditiilor in care intervine raspunderea penala.

Dreptul penal substantial sau material care contine reglementarile referitoare la infractiune, pedeapsa, raspunderea penala.

Fata de continutul acestor reglementari, dreptul penal se imparte in: Dreptul procesual penal sau formal care reprezinta ansamblul normelor juridice privitoare la reglementarea procesului penal; Dreptul executional penal este ramura de drept alcatuita din norme juridice prin care se reglementeaza relatiile sociale privind executarea sanctiunilor de drept penal in scopul asigurarii unei educatii eficiente a celor care executa pedeapsa, al prevenirii savarsirii unor noi infractiuni si al apararii ordinii de drept; Dreptul penal international reprezinta totalitatea normelor de drept penal intern care reglementeaza asistenta juridica penala internationala in lupta impotriva criminaliatii; dreptul penal este o ramura a sistemului de drept; continutul dreptului penal este format din acele norme juridice ce reglementeaza relatiile de aparare sociala; incrimineaza ca infractiuni fapte de pericol social; stabileste pedepsele pentru infractiuni si alte categorii de masuri; stabileste conditiile raspunderii penale.

Prin izvor de drept penal se intelege sursa juridica a dreptului care este actual in care se gaseste exprimata vointa puterii publice.

Categorii de izvoare ale dreptului penal: Constitutia- legea fundamentala contine o serie de dispozitii cu caracter penal ex: Art. 72 alin. 3 lit. 7 unde este inscris ca prin lege organica se reglementeaza infractiunile, pedepsele si regimul executarii acestora.

Codul penal- este cel mai important izvor al dreptului pentru ca reglementeaza toate institutiile de drept penal si in acelasi timp contine principalele incriminari ca infractiuni ale unor fapte antisociale. Codul penal roman este structurat pe doua parti partea generala (9 titluri) si partea speciala (12 titluri). Unele titluri sunt impartite in capitole iar unele capitole sunt impartite in sectiuni. Unitatea structurala de baza a dreptului penal o constituie articolul.

Legile penale complimentare- in aceasta categorie intra o serie de reglementari care vin in completarea unor reglementari de principiu din Codul penal.

Legile penale speciale si legile nepenale cu dispozitii penale- legile penale speciale sunt acele legi care reglementeaza domenii speciale neincluse in Codul penal; legile nepenale cu dispozitii penale cuprind dispozitiile penale dintr-o serie de legi care in esenta lor nu apartin domeniului penal, dar care contin incriminarea unor infractiuni, a unor fapte prin care se aduce atingerea unor valori sociale din domeniul respectiv.

Tratatele si ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Izvoarele Dreptului Penal - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
701 cuvinte
Nr caractere:
4 236 caractere
Marime:
9.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
drepturi, legi
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!