Izvoarele Dreptului Comunitar

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. Dreptul comunitar. Concept 4
II. Sursele(izvoarele) dreptului comunitar. Prezentare generala 5
II.1 Izvoarele primare ale dreptului comunitar
european 5
II.1.1 Tratatele comunitare 6
II.1.2 Autonomia Tratatelor comunitare 7
II.1.3 Structura Tratatelor 8
II.1.4 Autoritatea Tratatelor 9
II.1.5 Durata Tratatelor institutive 9
II.1.6 Sfera de aplicare teritoriala a Tratatelor institutive 10
II.1.7 Continutul Tratatelor comunitare 10
II.2 Izvoarele derivate ale dreptului comunitar 16
II.2.1Actele comunitare cu forta juridica obligatorie16
II.2.2 Actele comunitare fara forta juridica obligatorie 18
II.3 Izvoarele complementare 19
II.3.1 Actele interne ale institutiilor comunitare 19
II.3.2 Actele sui generis 19

Extras din referat:

Dreptul comunitar reprezinta o ordine juridica noua, autonoma fata de

ordinea juridica internationala, si totodata integrata in sistemul juridic al statelor membre.

Dreptul comunitar primar este considerat a fi format din cele trei tratate institutive si din tratatele modificatoare, in timp ce prin dreptul comunitar derivat se inteleg actele comunitare, adoptate pe baza tratatelor comunitare. Intr-un sens larg insa, in dreptul comunitar pot fi incadrate si regulile nescrise aplicabile relatiilor comunitare, jurisprudenta C.E.J. si principiile de drept comune statelor membre.

La inceput, primele norme juridice de drept comunitar au luat nastere ca urmare a vointei suverane a statelor membre, care, prin intermediul unor tratate internationale clasice, au acceptat sa renunte la o parte din suveranitatea lor si sa se supuna deciziilor unor organe supranationale. Ulterior, aceste organe cu caracter suprastatal au creat la randul lor norme de drept comunitar, aplicabile la nivelul intregului spatiu comunitar. Noile state care s-au alaturat primelor sase au semnat tratate internationale clasice de aderare la o organizatie internationala, din acel moment intrand in spatiul de actiune al dreptului comunitar derivat, al ,,acquis-ului comunitar".

O alta clasificare a dreptului comunitar distinge intre dreptul comunitar institutional - normele juridice aplicabile organizarii si functionarii institutiilor comunitare, si dreptul comunitar material - regulile aplicabile in anumite domenii, de exemplu libera circulatie a persoanelor, concurenta comerciala, etc.

Dreptul comunitar, fiind, in mod direct (tratatele comunitare) sau indirect (actele comunitare) o creatie a statelor membre, poate fi privit sub trei aspecte: este un drept supranational, ,,comunitar"; este un drept distinct de dreptul intern al statelor membre; in acelasi timp el este un drept integrat in dreptul intern al statelor membre, in ordinea juridica nationala.

Vazand aceste trasaturi, putem afirma ca dreptul comunitar este in acelasi timp un drept propriu fiecarui stat membru, dar si comun tuturor statelor membre.

Dreptul comunitar este aplicabil cu prioritate in ordinea juridica

nationala a statelor membre, in raport cu dreptul intern al acestora.

,,Prioritatea", ,,suprematia" sau ,,superioritatea" dreptului comunitar implica doua aspecte:

a) prin legi (sau alte acte normative, evident) nationale posterioare nu

pot fi modificate sau abrogate dispozitii normative comunitare, orice astfel de lege fiind nula si inaplicabila;

b) normele comunitare posterioare pot modifica sau face inaplicabile

norme juridice nationale. Administratia si judecatorii nationali vor asigura corelarea necesara si vor lasa inaplicabile, daca este cazul, normele interne contrare dreptului comunitar, fara a astepta interventia legiuitorului national de abrogare a acestora.

II. Sursele (izvoarele) dreptului comunitar. Prezentare

generala

Prin sursa a dreptului comunitar intelegem forma juridica de transpunere a normelor juridice , a regulilor ce guverneaza conduita subiectilor de drept ce participa la raporturile juridice comunitare.

Regimul izvoarelor (enumerarea si ierarhia acestora) rezulta nu numai din Tratatele institutive, ci si din practica institutiilor si a statelor membre, precum si din sistematizarea realizata de chiar Curtea de justitie a Comunitarilor europene.

,,Nucleul central" si cantitativ preponderent este reprezentat prin ceea ce poarta denumirea de drept comunitar in sens restrans; este vorba despre Tratatele institutive, ca izvoare primare, precum si de regulile continute in actele luate de catre institutiile comunitare pentru aplicarea acestor Tratate, ca izvoare derivate.

Insa, in sens larga, dreptul comunitar reprezinta totalitatea regulilor aplicabile in aceasta noua ordine juridica. Astfel, se poate vorbi despre izvoare nescrise, precum principiile generale de drept sau jurisprudenta Curtii ori izvoare care isi au originea in afara ordinii juridice comunitare, ca dreptul izvorat din relatiile externe ale Comunitarilor sau dreptul complementar aparut prin acte conventionale incheiate de catre statele membre pentru aplicarea Tratatelor.

II.1 Izvoarele primare ale dreptului comunitar european

Dreptul comunitar primar este constituit din cele trei Tratate care au pus bazele Comunitarilor europene, precum si din Tratatele si actele care le modifica, completeaza si adapteaza. Cu alte cuvinte, este vorba despre un numar impresionant de instrumente conventionale, proprii uneia sau alteia dintre Comunitati sau comune celor trei.

II.1.1 Tratatele comunitare

Tratatele originare. Pentru Comunitatea europeana a carbunelui si otelului, principalul instrument a fost Tratatul de la Paris, din 18 aprilie 1951, care a intrat in vigoare la 23 iulie 1952. Tratatul era insotit de numeroase anexe si protocoale aditionale, care aveau aceeasi valoare ca si Tratatul insusi.

Pentru Comunitatea economica europeana si Comunitatea europeana a energiei atomice, principalele tratate sunt cele doua texte semnate la Roma, la 25 martie 1957, insotite si ele de numeroase anexe si protocoale, dintre care cel mai important este Statutul Bancii Europene de Investitii; acestora li se adauga, in special, Protocoalele

Bibliografie:

1. Augustin Fuerea - ,,Drept comunitar european. Partea

generala", Editura All Beck, Bucuresti, 2003

2. Dacian Cosmin Dragos - ,,Uniunea Europeana. Institutii.

Mecanisme", Editia 2, Editura All Beck, Bucuresti, 2005

3. Augustin Fuerea - ,,Drept comercial al afacerilor", Editia a

II-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2006

4. O. Manolache - ,,Tratat de drept comunitar", Editura C.H.Beck, Bucuresti, 2006

5. Tudorel Stefan, Beatrice Andresan Grigoriu - ,,Drept

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Izvoarele Dreptului Comunitar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
7 678 cuvinte
Nr caractere:
43 541 caractere
Marime:
42.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
drepturi, legi, constitutie
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!