Funcționarul public, noțiunea de funcționar public, rolurile funcționarului public

Previzualizare referat:

Extras din referat:

2. 1. 1. Remunerarea personalului 2. 1. 2. Selectarea personalului 2. 1. 3. Promovarea personalului 2. 1. 4. Instruirea si formarea profesionala a personalului 2. 2. Angajarea personalului administratiei publice Capitolul III Evaluarea functionarului public 3. 1. Remunerarea si garantiile sociale de functionari publici 3. 2. Raspunderea juridica a functionarului public 3. 3. Perfectionarea personalului in administratia publica Incheiere Anexe Introducere Inceputul anilor 20 este marcat de un sir de schimbari radicale in administratia publica.

Aceste schimbari vizau in modul cel mai direct formele de administrare, dat fiind faptul ca zeci de ani ea a fost dominata de o mentalitate totalitara inacceptabila pentru Republica Moldova. Acest sistem unic de administrare nu putea functiona in virtutea faptului ca fiecarui stat ii sint caracteristice metode de gestionare a treburilor publice, care nu ar trebui sa depinda de controversele politice. Astfel, concomitent cu schimbarile de ordin politic, se resimte o tendinta noua in administratia publica, atit la nivel central, cit si local, o tendintpa de a trece la noi forme de administrare, ce a revolutionat intreaga structura administrativa in Republica Moldova. Aceasta reforma, insa, nu a putut fi implementata cu succes pina la sfirsit, din considerentul ca mentalitatea veche s-a inradacinat foarte adinc la functionarii publici, care isi indeplineau obligatiunile de serviciu numai facind favoruri diferitor grupari politice, cu scopul de a nu pierde fotoliile comode. Dar nu putem nega adevarul ca ceva totusi s-a facut. Partial administratia publica in Republica Moldova se intoarce cu fata spre modelele occidentale, preluind unele noi forme de lucru.

Si in primul rind in ceea ce priveste constituirea propiului personal.

Caci de ei depinde cum va demara mai departe procesul de reformare a administrarii publsice, a politicii sale.

Este un element nou, pentru ca pina in prezent nu se scotea in evidenta un asa factor ca calitatea personalului. Si nici nu era un cadru legislativ bine conturat care sa reglementeze acut procesul de activitate a personalului administratiei publice.

Dar odata cu adoptarea Legii serviciului public din 1995, s-a incercat acoperirea acestui gol si s-a pus baza unei noi conceptii in ceea ce priveste administratia publica.

Capitolul I Functionarul public 1. 1. Notiunea de functionar public In administratia publica nu exista adevaruri universale. Functionarul public contemporan trebuie sa ia in considerare toate metodele existente pentru a corespunde cerintelor unei agentii publice moderne. In general, administratia publica reprezinta un sistem circular. Fiecare metoda are neajunsurile sale, pentru lichidarea carora sint necesare diferite metode.

In Legea serviciului public sa fixat dreptul cetateanului de a se incadra in serviciul public, indiferent de nationalitate, rasa, sex, apartenenta de partid, confesiune religioasa etc.

In al ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiect Drept Functionarul Public Notiunea De Functionar Public Rolurile Functionarului Public
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
40 pagini
Imagini extrase:
40 imagini
Nr cuvinte:
14 808 cuvinte
Nr caractere:
77 746 caractere
Marime:
82.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Tag-uri:
personal, promovare
Predat:
la gimnaziu
Sus!