Funcția publică europeană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Existenta statului, inteles sintetic ca putere organizata asupra unei populatii, pe un anumit teritoriu, a presupus, inca din momentele sale de inceput, o continua adaptare la dinamica vietii economice, sociale si politice. Raspunsurile pe care statul le-a oferit cerintelor venite in numar tot mai mare din partea societatii s-au concretizat in cresterea volumului si a complexitatii functiilor sale, in multiplicarea atributiilor autoritatilor si organelor sale. Pe buna dreptate, Mircea Djuvara considera ca ,,realitatea cea mai puternica si cea mai interesanta in drept, cea mai pasionanta de studiat este statul"

Potrivit teoriei separatiei puterilor in stat, functiile pe care statul le dobandeste in asigurarea suveranitatii sale, functia legislativa, functia executiva si functia judecatoreasca nu pot fi realizate decat prin exercitarea lor de catre puteri independente, reprezentate la nivel politico-juridic de organe corespunzatoare.

Pentru realizarea acestor functii ale statului se infiinteaza servicii publice, care, la randul lor, sunt inzestrate cu functii publice - atributii, competente si raspunderi specifice sarcinilor pe care acestea le realizeaza in scopul satisfacerii intereselor generale ale societatii

La nivel european au existat puternice preocupari pentru reglementarea functiei publice, fara a se confunda traditiile privitoare la functia publica cu aparitia unui statut general. Functia publica exista cu siguranta cu mult inainte de a fi adoptat, in premiera europeana, un statut general al functiei publice, in Spania anului 1852.

In Romania, reglementarea functiei publice, in sensul modern al acceptiunii, a fost realizata prima data de Regulamentele Organice. Urmeaza cronologic, prevederi ale Statutului dezvoltator al Conventiei de la Paris si ale Legii electorale din timpul lui Cuza, precum si cele ale Constitutiei din 1866, pentru ca abia prin Constitutia din 1923 sa se considere oportun momentul adoptarii unui statut al functionarilor publici, concretizat prin Legea din 19 iunie 1923, in vigoare pana in 1940. Evolutia ulterioara a reglementarilor in materie a fost determinata de cursul evenimentelor care au indepartat societatea romaneasca de pe calea unei democratii autentice. Un moment relevant in scurta prezentare

Bibliografie:

onstanta Calinoiu, Verginia Vedinas, Teoria functiei publice comunitare, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1999.

2. Avram Ion - Uniunea Europeana si aderarea Romaniei, Editura Sylvi, Bucuresti, 2001.

3. Coman Ramona, Dobre Anna-Maria (coord.) - Romania si integrarea europeana, Institutul European, Iasi, 2005.

4. Dobrescu Emilian M. - Integrarea europeana, Editura Academiei Romane, Bucresti, 1996

5. Felicia Dumitru, Constructia europeana, Editura Bibliotheca, Targoviste, 2004.

6. Ghica Luciana Alexandra - Romania si Uniunea Europeana, Editura Meronia, Bucuresti, 2006.

7. Constantinescu, M., Iorgovan, A., Muraru, I., Tanasescu, S., Constitutia Romaniei revizuita, comentarii si explicatii, Bucuresti, Editura All Beck, 2004.

8. Negulescu, P., Tratat de drept administrativ. Principii generale, vol. I, Institutul de Arte Grafice Bucuresti, 1934, p. 522.

9. Iorgovan, A., Tratat de drept administrativ, vol. I, Bucuresti, Editura All Beck, 2001, p. 554.

10. Prisacaru, V., Functionarii publici, Bucuresti Editura All Beck, 2004.

11. Djuvara, M., Teoria generala a dreptului, Bucuresti, vol. II, 1930, p. 16

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Functia Publica Europeana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 828 cuvinte
Nr caractere:
15 290 caractere
Marime:
20.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
functie publica, regulamente
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!