Drepturile Și Obligațiile Apărătorului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aparatorul ca si ceilalti participanti la procesul penal are obligatii si drepturi procesuale conform legislatiei procesuale penale art. 46. c. p. p. Aparatorul este obligat sa foloseasca toate mijloacele si formele de aparare prevazute de lege pentru a lamuri imprejurarile, care ar putea sa determine achitarea invinuitului ori sa-i atenueze raspunderea si sa-i acorde banuitului, invinuitului asistenta juridica necesara.

Din cele din urma, din momentul din care aparatorul a fost admis sa participe la proces, aparatorul este in drept: sa ia cunostinta de procesul-verbal de retinere a banuitului sau invinuitului in procesul examinarii de catre instanta de judecata a demersului privind aplicarea fata de el a masurii preventive sub forma de arest, sa participe la examinarea de catre judecator a demersului privind prelungirea duratei tinerii sub arest; sa asiste la interogarea banuitului, la aducerea acuzatiilor, la efectuarea altor acte de ancheta cu participarea banuitului sau a invinuitului, precum si celor indeplinite la cererea banuitului sau a invinuitului sau a aparatorului lui; cu autorizatia persoanei care efectueaza cercetarea penala, a anchetatorului sau procurorului sa puna intrebari banuitului sau a partii vatamate, martorului si expertului in timpul desfasurarii actului de ancheta la care participa; sa faca observatii in scris vizand corectitudinea si deplinatatea celor scrise in procesul-verbal al actului de ancheta, la care a participat; dupa prima interogare a clientului sau care este retinut sau arestat preventiv, sa ia intrevedericu el fara a se limita numarul si durata lor; dupa terminarea cercetarii penale sau anchetei penale preelimenare sa ia cunostinta de toate materialele din dosar si sa transcrie din ele datele necesare; sa prezinte probe; sa faca recuzari si demersuri; sa participe la examinarea de catre instanta de judecata a recursului privind legalitatea aplicarii fata de invinuit a masurii preventive sub forma de arest sau privind prelungirea duratei tinerii sub arest, la dezbaterile judiciare in prima instanta, in instantele de apel si de recurs; sa faca plangeri impotriva actiunilor si hotararilor persoanei, care efectuaza cercetarea penala, anchetatorului, procurorului si instantei de judecata; sa foloseasca oricare alte mijloace si metode de aparare ce nu contravin legii.

La fel anchetatorul penal poate respinge intrebarile aparatorului, dar este obligat sa treaca in procesul-verbal intrebarile respinse.

Avocatul nu are dreptul sa renunte la angajamentul pe care si la luat in ceea ce priveste apararea invinuitului.

Avocatul, nu are dreptul sa destainuiasca informatiile care iau fost comunicate in legatura cu exercitarea apararii.

Persoana, care efectuaza apararea, reprezentantul sindical si al unei alte organizatii obstesti nu au dreptul de a participa la proces in calitate de aparator sau de reprezentant al partii vatamate, al partii civile sau civilmente responsabile ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drepturile Si Obligatiile Aparatorului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
624 cuvinte
Nr caractere:
3 104 caractere
Marime:
5.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Predat:
la gimnaziu
Sus!