Este o parte a dreptului la educatie, la care orice om are vocatie, precum si mijlocul principal de formare si perfectionare a fortei de munca.
Dreptul la invatatura este un drept complex prin continutul sau, prin semnificatiile sale juridice si prin numarul mare de subiecte de drept implicate in realizarea sa.
Dreptul la invatatura, ca drept fundamental trebuie astfel organizat incat sa asigure sanse juridice egale oamenilor, ceea ce implica folosirea cu prioritate a criteriului competenta profesionala si interzicerea discriminarilor sau privilegiilor.
In mod firesc Constitutia prin art. 32 stabileste formele organizatorice prin care se realizeaza dreptul la invatatura si anume: invatamantul general obligatoriu, invatamantul liceal, invatamantul profesional, inavatamantul superior.
Unele dispozitii constitutionale privesc institutiile de invatamant si anume institutiile de invatamant de stat si particulare.
Toate institutiile de invatamant, stabileste Constitutia, se infiinteaza si isi desfasoara activitatea in conditiile legii cat priveste institutiile de invatamant superior, Constitutia le garanteaza autonomia universitara.
In afara obligatiilor ce rezulta din reglementarile care stabilesc asigurarea dreptului la invatatura, in mod distinct se garanteaza gratuitatea invatamantului de stat, in conditiile legii. Este fara indoiala ca invatamantul obligatoriu trebuie sa fie gratuit si am spune fara deosebire de realizarea sa in forme statale sau particulare, conform prevederile art. 13 din Pactul international relativ la drepturile economice, sociale si culturale.
O mare componenta a dreptului la educatie si invatamant este invatamantul religios in scolile de stat care este organizat si garantat prin lege.
Organizarea si desfasurarea invatamantului trebuie sa se realizeze in limba oficiala a statului si anume limba romana.
Constitutia ia insa in considerare ca in Romania exista si cetateni romani de alta nationalitate care potrivit art. 6, au dreptul de a-si pastra exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase, Constitutia garantand dreptul persoanelor apartinand minoritatilor nationale de a invata in limba lor materna si dreptul de a fi instruite in aceasta limba.
2) Dreptul la ocrotirea sanatatii Este un drept fundamental cetatenesc receptat in Constitutia Romaniei indeosebi din Pactul international relativ la drepturile economice, sociale si culturale.
Acest Pact in art. 9 normalizeaza dreptul persoanei la securitatea sociala, aici intrand si asigurarile sociale, iar art. 12 normalizeaza dreptul persoanei de a se bucura de cea mai buna sanatate fizica si mentala.
Realizarea acestui drept implica obligatiile si eforturile statului pentru: scaderea mortalitatii noilor nascuti si a mortalitatii infantile, precum si dezvoltarea sanatoasa a copilului; imbunatatirea tuturor aspectelor igienei mediului inconjurator si a igienei industriale; profilaxie si tratamentul maladiilor epidermice, endemice, profesionale si a ...
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.