Dreptul de Ședere în România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dreptul de şedere în România

Potrivit legislatiei romanesti, cetatenii straini aflati temporar in Romania pot ramane pe teritoriul statului roman numai pana la data la care inceteaza dreptul de sedere stabilit prin viza sau, dupa caz, prin permisul de sedere.

Sederea in Romania poate fi, insa, prelungita succesiv, pe perioade de pana la un an, in urma prezentarii la sediile Oficiului Român pentru Imigrări din subordinea Ministerului Internelor si Reformei Administrative. Solicitantii, atat cei carora nu le este necesara viza pentru intrarea in Romania, cat si cei carora le este necesara, trebuie sa depuna cererile de prelungire a dreptului de sedere temporara cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea termenului initial. Cererea va fi insotita de documentul de trecere a frontierei de stat, in original si in copie, de un certificat medical, de dovada spatiului de locuit, a asigurarii medicale si a mijloacelor de intretinere in tara noastra. Dovada mijloacelor de intretinere poate fi facuta, in functie de caz, cu adeverinta de salariu, talonul de pensie, declaratia privind impozitul pe venitul global sau extrasul de cont bancar. In situatia in care solicitantul desfasoara activitati comerciale in Romania, trebuie prezentate documente care atesta investitia realizata in conformitate cu planul de afaceri, o dovada a mijloacelor de intretinere in cuantum de cel putin 700 de euro pe luna daca este actionar majoritar sau de 500 de euro pe luna daca este asociat, precum si o dovada a fondurilor necesare functionarii societatii comerciale.

Aceste acte privind indeplinirea conditiilor financiare pot fi procurate de la Ministerul Economiei si Finantelor. La cerere, reprezentantii ministerului pot elibera certificate referitoare la cifra de afaceri, investitii totale, contul de profit si pierdere, dividende calculate si platite asociatilor sau reinvestite conform datelor din situatiile financiare. De asemenea, la sediile Oficiului Roman pentru Imigrari, trebuie prezentata o dovada a detinerii legale a spatiilor in care isi desfasoara activitatea. Reprezentantii institutiei au obligatia de a solutiona cererile in termen de 30 de zile de la data depunerii acestora.

In cazul salariatilor cetateni straini, dreptul de sedere in Romania este prelungit pe baza autorizatiei de munca eliberate de catre acelasi Oficiu Român pentru Imigrări. De asemenea, trebuie prezentat contractul individual de munca, vizat de catre inspectoratul teritorial de munca in a carui raza isi are sediul angajatorul. Salariul inscris in contractul individual de munca trebuie sa fie cel putin la nivelul salariului mediu pe economie. Cetatenilor carora li s-a acordat sau prelungit dreptul de sedere in Romania li se elibereaza, de catre Oficiul Român pentru Imigrări, un document de identitate intitulat permis de sedere.

Străinii pot intra în România în scop oficial, pentru afaceri, pentru activităţi de presă, pentru angajare în muncă sau pentru studii, ca turişti, în tranzit ori în alte interese, în condiţiile prezentei legi.

Intrarea străinilor pe teritoriul României se poate face în baza documentelor valabile de trecere a frontierei de stat, care sunt recunoscute sau acceptate de statul român, precum şi a vizei române, dacă prin înţelegeri internaţionale nu s-a convenit altfel.

Viza română se acordă, la cerere, de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României. În funcţie de scopul călătoriei viza poate fi: diplomatică, de serviciu, simplă sau de tranzit.

Acordarea vizei pentru angajare în muncă, studii, activităţi didactice, stagii de documentare, activităţi în domeniul cultelor, umanitare sau în alte domenii se poate face numai după prezentarea avizului, în scris, după caz, al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Ministerului Sănătăţii şi Familiei ori Ministerului Culturii şi Cultelor sau al altor ministere ori instituţii centrale şi locale interesate.

Şederea străinilor pe teritoriul statului român este limitată la durata de valabilitate a vizei acordate sau la perioada prevăzută în înţelegerea de desfiinţare a vizelor, încheiată de România cu statul a cărui cetăţenie o au.

În cazul încetării motivului care a stat la baza acordării vizei Direcţia relaţii consulare din cadrul Ministerul Afacerilor Externe sau organul competent al Ministerului de Interne, după caz, poate dispune anularea vizei de şedere.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dreptul de Sedere in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 484 cuvinte
Nr caractere:
19 106 caractere
Marime:
19.51KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!