Dreptul de autor, noțiunea și durata dreptului de autor, obiectele dreptului de autor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tema: Dreptul de autor.

Notiunea si caracteristica generala a dreptului de autor.

Subiectii. Obiectul. Elementele. Constitutia Republicii Moldova garanteaza libertatea creatiei artistice literare si stiintifice. Si anume articolul 33 din Constitutia apara drepturile cetatenilor la proprietatea intelectuala, interesele lor materiale si morale ce apar in legatura cu diverse genuri de creatie intelectuala. De rand cu Constitutia Republcii Moldova, Codul civil, Legea Repulicii Moldova privind dreptul de autor si drepturile conexe adoptata la 23 noiembrie 1994 si modificarile survenite prin Legea nr. 29-XIV din 28 mai 1998, M. O. nr. 62-65 din 9 iulie 1998, articolul 423, au creat o baza de drept reala si suficienta activitatii intelectuale si muncii creatoare. Rezultate ale activitatii acestor persoane sunt considerate, opere stiintifice, literare si de arta.

Raporturile dintre creatorii, fauritorii acestor lucrari si alte persoane in privnta folosirii creatiilor, se reglementeaza de normele speciale ale institutului de drept civil dreptul de autor.

Dreptul de autor reprezinta, ca institutie a dreptului civil, in sine totalitatea normelor de drept care reglementeaza relatiile personale nepatrimoniale si cele patrimoniale legate de crearea si folosirea operelor stiintifice, literare si de arta de asemenea sunt reglamentate in cadrul acestei institutii si relatiile obstesti ce se stabilesc intre autori sau licentiatii acestora si alte persoane, inclusiv folosirea operelor. Legea Republicii Moldova nr. 293-XIII din 23 noiembrie 1994 prin articolul 1 alineatul 2 reglementeaza relatiile care apar in legatura cu crearea si valorificarea operelor. Conform articolului 4 capitolul II, protejaza operele creatiilor intelectuale in domeniul literaturii, artei si stiintei, exprimate intr-o anumita forma obiectiva ce permite a le reproduce, atit publicate cit si nepublicate, indiferent de forma, destinatia si valoarea fiecareia precum si de procesul ei de reproducere. Domeniul de actiune a legii se extinde asupra: Operelor, indiferent de locul primii lor publicatii, titularii dreptului de autor al caror sunt persoane fizice sau juridice din Republica Moldova. Operele publicate pentru prima data in Republica Moldova indiferent de cetatenia titularului dreptului de autor.

Altor opere in corespundere cu tratatele internationale, la care Republica Moldova este parte. Principiile de baza ale dreptului de autor sunt: libertatea creatiei artistice si stiintifice prezumtia de autor, care inseamna ca autorul se foloseste in exclusivitate de dreptul de autor al creatiei sale, acest drept decurge din insusi faptul crearii lui. Un alt principiu este imbinarea intereselor personale ale autorului cu interesele societatii, cea ce-ar insemna ca de exemplu folosirea operei autorului de catre alte persoane platindu-se o remuneratie sau chiar fara aceasta, daca folosirea se efectueaza in interesul societatii de catre ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dreptul De Autor Notiunea Si Durata Dreptului De Autor Obiectele Dreptului De Autor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 808 cuvinte
Nr caractere:
9 830 caractere
Marime:
12.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Predat:
la gimnaziu
Sus!