Drept civil persoanele fizice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Notiunea de persoana fizica

Notiunea de persoana fizica desemneaza omul,privit in individualitatea sa.

In conceptia clasica a dreptului civil,conceptie care domina si dispozitiile Codului civil roman,persoana fizica nu este privita in primul rand prin prisma existentei biologice a omului ci ca o abstractiune juridica:titularul de drepturi si obligatii civile.

Acest aspect este si mai evident pentru antichitate si chiar pentru perioadele mai recente in care anumite persoane aveau conditia de sclavi.In Roma antica,spre exemplu,sclavul nu putea avea drepturi subiective,astfel ca nu putea fi proprietar,creditor al altei persoane sau debitor.Sclavul nu era un subiect de drept ci era asimilat unui bun pe care stapanul sau il putea cumpara si vinde.

Sclavia a continuat sa existe in anumite regiuni ale globului pamantesc pana in vremurile moderne,ceea ce a condus la necesitatea interzicerii si condamnarii sale prin documente internationale,cum sunt:Declaratia universala a drepturilor omului din 1948 si Conventia europeana a drepturilor omului din 1950.

Consecinta juridica a acestei interziceri este aceea ca,in prezent,orice individ uman este o persoana si poate fi titular de drepturi si de obligatii,deci are calitatea de subiect de drept.

Progresele medicinei concretizate in realizarea transfuziilor sanguine sau a transplanturilor de organe precum si necesitatea protejarii intimitatii persoanei si a dreptului sau la imagine au condus la reconsiderarea conceptiei despre persoana fizica,existenta sa biologica si psihica intrand din ce in ce mai mult sub incidenta dreptului.

II. Clasificarea persoanelor fizice

Necesitatea protejarii unor interese nationale si existenta unor categorii de persoane fizice carora trebuie sa li se asigure o protectie speciala din diverse ratiuni au condus la adoptarea de reglementari,cuprinse chiar in Constitutie,dar si in acte normative ordinare,care contureaza regimuri juridice diferite pentru diferite categorii de persoane fizice.

Din aceasta perspectiva persoanele fizice pot fi clasificate in functie de mai multe criterii.

Dupa varsta distingem intre:

-minorii care nu au implinit varsta de 14 ani;

-minorii cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani;

-majorii,respectiv persoanele fizice,indiferent de sex,care au implinit varsta de 18 ani si femeile care s-au casatorit inainte de implinirea varstei de 18 ani.

Dupa cum au sau nu capacitate de exercitiu persoanele fizice se clasifica in:

-persoane fizice lipsite de capacitate de exercitiu(minorii care nu au implinit varsta de 14 ani si majorii pusi sub interdictie judecatoreasca);

-persoane fizice cu capacitate de exercitiu restransa(minorii cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani,cu exceptia celor pusi sub interdictie si a femeilor care s-au casatorit inainte de implinirea varstei de 18 ani);

-persoane fizice cu capacitate de exercitiu deplina(majorii si femeile care s-au casatorit inainte de implinirea varstei de 18 ani,cu exceptia celor pusi sub interdictie judecatoreasca).

In functie de cetatenia persoanelor fizice distingem intre:

-persoane fizice cu cetatenie romana;

-persoane fizice cu cetatenie straina;

-persoane fizice fara cetatenie(apatrizi).

Aceasta clasificare prezinta relevanta sub aspectul dobandirii unor drepturi civile si al continutului capacitatii de folosinta.

Persoanele fizice mai pot fi clasificate dupa domiciliul pe care il au:

-persoane fizice cu domiciliul in Romania;

-persoane fizice cu domiciliul in strainatate.

Aceasta clasificare are implicatii in domeniul dreptului international privat,pentru determinarea legii aplicabile raportului juridic cu element de extraneitate si pentru stabilirea instantei competente sa solutioneze litigiul,precum si in ceea ce priveste adoptia,schimbarea numelui,regimul investitiilor in Romania.

III .Ocrotirea persoanei fizice prin mijloace de drept civil

Institutia juridica civila a ocrotirii persoanei fizice nu este destinata ocrotirii tuturor oamenilor,asa cum sugereaza denumirea sa,ci numai acelor categorii care nu-si pot administra bunurile sau proteja singure interesele datorita varstei,starii de sanatate mintala sau altor situatii deosebite.

Astfel,legiuitorul a considerat necesar sa instituie masuri de ocrotire pentru minori,alienatii mintali si persoanele aflate in situatii deosebite.

Mijloacele juridice civile de ocrotire a acestor categorii de persoane sunt urmatoarele:

-ocrotirea parinteasca,tutela si curatela,pentru minori.

-interdictia judecatoreasca,urmata de instituirea tutelei sau curatelei,pentru alienatii si debilii mintali.

-curatela,pentru persoanele fizice capabile,aflate in situatii deosebite.

Pe langa aceste mijloace juridice civile de ocrotire a persoanei fizice,care sunt reglementate de prevederile Codului familiei,Decretului nr.31/1954 si Decretului nr.32/1954,exista si mijloace juridice de ocrotire care apartin altor ramuri de drept.Dintre acestea ies in evidenta mijloacele de ocrotire reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 26/1997 privind protectia copilului aflat in dificultate-incredintarea copilului unei familii sau unei persoane;incredintarea copilului serviciului public specializat pentru protectia copilului sau unui organism privat autorizat;incredintarea copilului in vederea adoptiei;plasamentul copilului la o familie sau persoana;plasamentul copilului la serviciul public specializat pentru protectia copilului sau unui organism privat autorizat;plasamentul copilului in regim de urgenta.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept civil persoanele fizice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
5 009 cuvinte
Nr caractere:
26 289 caractere
Marime:
25.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Tag-uri:
drept civil, persoane fizice
Predat:
la gimnaziu
Sus!