Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Singurul organ judiciar autentic, creat de Conventia pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale, vor preciza juristii.

Prima jurisdictie internationala de protectie a drepturilor fundamentale, vor aminti istoricii.

Ultimul bastion al democratiei pe batranul continent, vor afirma oamenii politici.

Nici inexacte, nici exclusive, aceste formule permit in mod sigur definirea Curtii de la Strasbourg, dar nu ne-ar putea face sa uitam faptul ca aceasta din urma ramane adesea ignorata de marele public.

Si totusi! Misiunea pe care I-au incredintat-o statele democratice ale Europei ii priveste pe toti aceia - nationali,straini, apatrizi - care tin de jurisdictia acestor state. In afara de acestia, ea ii intereseaza pe toti oamenii sociali preocupati de a se vedea incarnandu-se anumite valori universale"

1. Sistemul de organizare al Curtii

Judecatorii

Curtea Europeana a Drepturilor Omului, instituita de Conventia astfel amendata, se compune dintr-un numar de judecatori egal cu acela al statelor contractante. Acestia sunt alesi de catre Adunarea Parlamentara, cu majoritatea voturilor exprimate, de pe lista prezentata de inaltele parti contractante. Listele trebuie sa cuprinda un numar de trei judecatori, dar nu exista nici o restrictie in ceea ce proveste numarul judecatorilor de aceeasi nationalitate. Judecatorii sunt alesi pe o perioada de 6 ani, dar pentru reinnoirea Curtii, mandatul a jumatate din judecatori expira dupa 3 ani. Desemnarea acestor judecatori se va face imediat dupa alegerea lor, prin tragere la sorti, de catre Secretariatul General al Consiliului Europei. Adunarea Parlamanetara poate, inainte de alegerea noilor judecatori, atribui noilor judecatori mandate cu o durata diferita de cea normala ( 6 ani). Durata acestor mandate speciale deferite de Adunarea Parlamentara nu poate fi mai mare de 9 ani sau mai mica de 6 ani. Atribuirea acestor mandate se va face prin tragere la sorti efectuata de Secretariatul General al Consiliului Europei.

Deoarece Curtea functioneaza pe o baza permanenta, s-a considerat oportun sa se introduca o limita de varsta, aceasta fiind de 70 de ani. Chiar si dupa implinirea acestei varste sau dupa inlocuirea lor, judecatorii se vor ocupa de cauzele cu care au fost deja sesizati.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curtea Europeana a Drepturilor Omului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 401 cuvinte
Nr caractere:
26 204 caractere
Marime:
18.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
legislatie, drepturi, legi, persoane fizice
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!