Contractul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Contractul: -reprezinta conventia dintre 2 sau mai multe persoane cu scopul de a produce efecte juridice.

Incheierea contractului este guvernata de principiul libertatii contractuale deoarece orice contract este creatia u- nei vointe umane. Principiul libertatii contractuale se expri- ma si prin faptul ca o persoana poate incheia orice fel de contract, poate sa determine prin vointa sa clauzele contrac-tuale si efectele pe care contractul urmeaza sa le produca.

-anumite categorii de persoane (judecatorii) nu pot incheia unele varietati de contracte decat cu conditia obtinerii unei autorizatii prealabile.

2. Se realizeaza prin reguli de convietuire sociala (partile nu pot incheia acte juridice care ar contraveni regulilor de convietuire din oranduirea noastra) : Rolul contractului: Contractul reprezinta principalul izvor de obligatii.

Daca o conventie este legal facuta, ea are o putere de lege intre parti.

Insemnatatea contractului ca mijloc de stabilire a celor mai variate relatii intre persoanele fizice si juridice este evidenta in toate domeniile, de la cele mai firesti si mai simple activitati ale oamenilor, pana la conducerea econo- miei nationale si la stabilirea relatiilor internationale.

Clasificarea contractelor: In imensa varietate a contractelor se pot desprinde unele categorii mai importante a caror clasificare se poate face dupa mai multe criterii: continutul, modul de formare, scopul urmarit de catre parti, modul de executare.

1. Dupa continutul lor, adica dupa felul obligatiilor la care dau nastere pot fi: a) Contracte sinalagmatice, care dau nastere la obligatii re- ciproce intre parti.

-deoarece ambele parti au in acelasi timp si drepturi dar si obligatii, fiecare parte este totodata si creditor dar si debitor.

Exemplu: vanzarea-cumpararea, schimbul, locatiunea, con- tractul de asigurare.

b) Contracte unilaterale, care instituie obligatii numai pentru una din parti.

Exemplu: imprumutul, comodatul, depozitul, donatia fara sarcina, mandatul gratuit.

Utilitatea practica a dinstinctiei: numai in cadrul con- tractului sinalagmatic se pot pune probleme privind riscul contractual.

2. Dupa modul lor de formare avem: a) Contracte consensuale, pentru a caror formare este sufi- cient simplul acord de vointa al partilor fara sa mai fie ne- voie de vreo formalitate sau de vreo forma speciala de mani- festare a vointei partilor.

b) Contracte solemne, pentru a caror validitate, pe langa a- cordul de vointa, mai este necesara si indeplinirea unor for- malitati impuse de lege.

-sunt incheiate in fata unui functionar public, abilitat prin lege sa intocmeasca actele; c) Contracte reale, pentru a caror formare se considera ca pe langa acordul de vointa mai este necesara si remiterea unui lucru de catre una dintre parti catre cealalta.

-acestea sunt in fond contracte consensuale, deoarece inche- ierea lor nu este supusa de lege unor forme speciale dar obli- gatiile specifice lor nu iau nastere decat in ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 177 cuvinte
Nr caractere:
7 017 caractere
Marime:
9.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Predat:
la gimnaziu
Sus!