Componența Cjce

Previzualizare referat:

Extras din referat:

pag. 31. Curtea de Justitie comunitara este formata din 15 judecatori si 9 procurori generali.

Ambele grupuri sunt numite pentru un termen de 6 ani in baza deciziei comune a statelor membre.

Mariana Azarov Introducere in dreptul constitutional si institutional al Uniunii Europene, Chisinau: s. n., 2001 pag. 67 Componenta. CJ e compusa din 15 judecatori (numar care va putea creste odata cu dobandirea calitatii de membru al UE de catre alte state) si 8 avoca?i generali.

Misiunea lor este de a examina litigiile in absoluta impartialitate si independenta si de a prezenta Curtii concluziile lor.

Judecatorii si avocatii generali sunt numiti de comun acord pentru o perioada de 6 ani de catre guverenele statelor mambre (art. 223 (167) din Tratatul CE). CJ cuprinde cate un judecator din fiecare stat membru. Reinnoirea per?iala a judecatorilor are loc la fiecare 3 ani, mandatul lor fiind renuvelabil.

Presedintele CJ este ales din componen?a judecatorilor pentru 3 ani, mandatul sau fiind renuvelabil (art. 223 (167) alin. 5 din Tratattul CE). Functionare. Procedura in fata CJ este definita de tratate. Insa dispozitiile principale se contin in protocoalele cu privire la statutul CJ, anexate la cele trei tratate, precum si in regulamentul de procedura al Curtii.

CJ se reuneste in sedinta plenara sau in Camere (4 Camere, fiecare fiind compusa din 3 judecatori, si 2 Camere, fiecare fiind compusa din 5 judecatori). CJ este asistata de un grefier, care conduce serviciile aadministrative ale Curtii.

Sediul CJ este la Luxemburg.

Prof. univ. dr. Adrian Nastase, dr. Bogdan aurescu, dr, doc. Alexandru Bolintineanu Dept international contemporan editia a doua, revazuta si adaugita, Bucuresti: ALL BECK 2000. pag. 111 Curtea de Justitie este organul judiciar al Uniunii Europene, alcatuita, pe baza articolelor 164 si 188 din Tratatul de la Roma, din 15 judecatori asistati de 9 avocati generali, numiti pentru un mandat de 6 ani. Ca autoritate judecatoreeasca suprema a Uniunii Europene, Curtea de Justitie asigura compatibilitatea cu dreptul comunitar.

Madalina Voican, Ruxanda Budescu, Gheorghe Mocuta Curti internationale de justitie, Bucuresti: ALL BECK, 2000. pag. 214. Curtea este compusa din 15 judecatori si 9 avocati generali stabiliti de comun acord de statele membre.

Mandatul celor 15 judecatori, precum si al celor 9 avocati generali este pe o durata de 6 ani, mandat ce poate fi reinnoit.

Atat judecatorii, cat si avocatii generali sunt persoanee imdependente de statele ale caror cetateni sunt, fiind juristi de cea mai inalta clasa, a caror valoaresi competenta este recunoscuta in tarile din care provin.

Curtea Europeana de Justitie este autoritateea juridica suprema a Uniunii Europene finctionand in mod permanent din anul 1952. Dr. Corina Leicu, dr. Ioan Leicu Institutiile Comunitare, Bucuresti: Lumina Lex, 1996, p. 79. Lect. univ. dr. Corina Leicu Drept Comunitar, Bucureesti: Lumina Lex, 1998, pag. ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Componenta Cjce
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 309 cuvinte
Nr caractere:
11 758 caractere
Marime:
15.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Predat:
la gimnaziu
Sus!