Complicitatea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

O faptă penală poate fi comisă de o singură persoană sau de mai multe persoane. Cooperarea persoanelor este exprimată de intenţia acestora de a săvârşi o anumită infracţiune împreună. În situaţia în care la comiterea infracţiunii îşi aduc contribuţia mai multe persoane există participaţie penală.

În activitatea organelor judiciare se întâlnesc situaţii când o persoană săvârşeşte două sau mai multe infracţiuni înainte de a fi descoperită. O asemenea situaţie este denumită pluralitate de infracţiuni. Aceasta şi în special anumite forme ale ei, reprezintă o prezumţie mai puternică de periculozitate socială din partea făptuitorului, faţă de persoana care a comis o singură infracţiune, de unde imperativul aplicării unei pedepse corespunzătoare, în vederea îndreptării şi reeducării sale.

Participaţia penală proprie există atunci când toţi participanţii contribuie cu intenţie la săvârşirea aceleiaşi infracţiuni. Formele participaţiei proprii sunt coautoratul, instigarea şi complicitatea, ele nefiind definite în Codul Penal care reglementează în mod explicit doar pe cei care au calitatea de coautor, instigator şi complice.

Complicitatea este forma participaţiei penale care constă în înlesnirea sau ajutorarea cu intenţie a unei persoane de către o altă persoană să comită o faptă prevăzută de legea penală şi care se pot face în orice mod inclusiv prin promisiunea de tăinuire a bunurilor provenite din fapta prevăzută de legea penală sau prin promisiunea de favorizare a făptuitorului chiar dacă aceste promisiuni nu sunt îndeplinite după săvârşirea faptei. Complicele este persoana care promite înainte sau în timpul săvârşirii faptei că va tăinui bunurile provenite din aceasta sau că va favoriza pe făptuitor chiar dacă după săvârşirea faptei promisiunea nu este îndeplinită.

Condiţiile complicităţii decurg din definiţia dată de legiuitor complicelui şi sunt de natură obiectivă şi subiectivă după cum urmează :

Bibliografie:

Manual de drept penal, CONSTANTIN BUTIUC, Partea generală, ediţia a doua revăzută, editura Universităţii Lucian Blaga Sibiu, 2014.

Drept Penal, TOMESCU ION, ANINARU CRISTIAN, DOBRE TOMA, DOGARU CIPRIAN, CRISTEA TIBERIU, Note de curs, Ediţia a treia, revăzută şi adăugită, editura Grafoanaytis Ploieşti, 2010.

Noul Cod Penal, DAN LUPASCU, editura Universul Juridic, 2014.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Complicitatea.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 338 cuvinte
Nr caractere:
6 966 caractere
Marime:
21.04KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!