Competența în materie penală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Competenta este definite ca sfera atributiilor pe care le are de indeplinit, potrivit legii, fiecare categorie de organe judiciare in cadrul procesului penal.

Alti autori prin competenta inteleg capacitatea (aptitudinea) recunoscuta de lege unui organ de urmarire penala sau unei instante judecatoresti de a urmari, a judeca si solutiona o anumita cauza penala, cu excluderea de la aceasta activitate judiciara a celorlalte organe de urmarire penala sau instante judecatoresti.

Potrivit ultimei opinii imputernicirea data de lege presupune pe de-o parte, puterea de a urmarii sau a judeca o anumita cauza penala care confera autoritate juridical actelor procesuale ce se efectueaza iar pe de alta parte, obligatia de a urmari si judeca pricinile repartizate prin lege, orice refuz fiind onsiderat ca o incalcare a obligatiilor de serviciu.

Importanta institutiei consta in faptul ca o cauza penala nu poate fi solutionata la intimplare, de orice organ judiciar, in infaptuirea actului de justitie pentru o judicioasa solutionare a cauzei, impunindu-se existenta unor criterii, cu ajutorul carora este determinat organul judiciar care are aptitudinea de a solutiona o anumita cauza penala, savirsita intr-un anumit loc si de o anumita gravitate. Unele forme ale sunt considerate fundamentale, character dat de necesitatea lor in determinarea in concret a competentei unui anumit organ judiciar pentru o anumita cauza.

-competenta materiala -competenta teritoriala.

Acestor forme fundamentale li se adauga alte forme, subsidiare: -competenta personala -competenta speciala -competenta exceptionala A. Formele fundamentale ale competentei 1 Competenta functionala Cu ajutorul ei sunt determinate categoriile de activitati pe care le poate desfasura un anumit organ judiciar in cadrul competentei sale generale.

In cadrul procesului penal, activeaza diferite organe judiciare, cu atributii deosebite, ce indeplinesc diverse activitati procesuale.

Un anumit organ judiciar solutioneaza cause in fata judecatii, dar numai unul anume judeca in prima instanta, iar altele solutioneaza cauza in apel sau recurs.

In urmarirea penala, cercetarea penala este efectuata de un anumit organ judiciar iar trimiterea in judecata, este de competenta altui organ judiciar.

2 Competenta materiala Constituie criteriul prin care se stabileste care dintre organelle judiciare de grade diferite, pot solutiona anumite categorii de cause penale.

Dupa cum prevede legea, organele judiciare alcatuiesc un sistem, au o organizare ierarhica, pe mai multe nivele, ceea ce urmeaza a se stabili fiind care din acestea are dreptul sa solutioneze o anumita cauza.

Prioritate are stabilirea organului judiciar care solutioneaza cauza, fixindu-se astfel sfera atributiilor acestuia, ce-I delimiteaza competenta in raport cu organelle inferioare sau superioare in grad.

Aceasta competenta este determinate in principal de natura si gravitatea infractiunilor.

3 Competenta ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Competenta In Materie Penala
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 472 cuvinte
Nr caractere:
15 269 caractere
Marime:
19.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Predat:
la gimnaziu
Sus!