Comparație între timpul de muncă și timpul de odihnă în România și Belgia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Timpul de munca si timpul de odihna

Romania vs. Belgia

In conditiile societatii contemporane, in care pretentiile fata de munca s-au amplificat si diversificat in mod deosebit, se acorda o atentie aparte organizarii muncii , pentru a mentine capacitatea de munca “la nivel optim”,pentru a se preveni si inlatura oboseala, si pe aceasta cale amplificarea rezultatelor muncii, contribuindu-se astfel si la securitatea vietii si asigurarea sanatatii participantilor la procesele de munca.

Reglementarile legale privind timpul de munca si timpul de odihna , tinand seama de finalitatea lor, au un caracter imperativ. Intre timpul de munca si timpul de odihna exista o relatie evidenta de interdependenta ; astfel ca reglementarea legala a timpului de munca , in sensul duratei maxime, reprezinta si o garantie a realizarii dreptului la odihna.

Astfel ca timpul de lucru, constitutional consacrat in formula “durata normala a zilei de lucru este , in medie , de cel mult 8 ore”(art.38(3) din Constitutia Romaniei), este definita intr-o opinie , ca durata de timp stabilita de lege, in limitele careia salariatii sunt obligati sa-si indeplineasca munca ce le-a fost incredintata de catre unitatea potrivit contractului de munca , iar in alta opinie, aca durata de timp stabilita de lege, dintr-o zi sau dintr-o saptamana , in care este obligatorie efectuarea muncii in cadrul contractului de munca .

Timpul de munca se imparte in doua categorii:

1. timpul care se incadreaza in programul de lucru sau durata normala a muncii

2. timpul peste programul de lucru sau peste durata normala a muncii

Durata normala a muncii este stabilita pentru munca desfasurata in timpul zilei sau pentru cea prestata in timpul noptii; art. 38, din Constitutie care prevede cel mult 8 ore.

Durata normala a timpului de lucru se realizeaza prin saptamana de lucru de 5 zile, deci 40 de ore pe saptamana. Stabilirea zilei de munca de 8 ore, deci a spatamanii de 40 de ore, constituie regula de aplicare generala. Durata de 8 ore a zilei de munca aigura desfasurarea, in conditii obisnuite, a procesului de productie, raspunzand cerinteleor de ordin biologic material, spiritual si social ale salariatilor

In cazul stabilirii intr-o anumita zi lucratoare din saptamana a unei durate mai mici de 8 ore , timpul normal de lucru in celelalte zile lucratoare poate fi mai mare fara a depasi 9 ore pe zi (art. 112 alin.2 din Codul muncii).

Prin negocieri la nivel de unitate , pentru a pune de acord programul cu cerintele productiei , se poate stabili un program saptamanal de 36 pana la 44 de ore, cu conditia ca media lunara sa fei de 40 de ore pe saptamana . In acest caz, durata timpului de munca zilnic nu poate depasi 10 ore (art.10 alin.2 si 3 din contractul colectiv de munca unic la nivel national).

Durata timpului de lucru sub 8 ore pe zi, se poate intampla in cazurile in care unor anumite categorii de personal trebuie sa li se asigure o protectie speciala, precum si atunci cand procesul de productie se desfasoara in conditii deosebite, durata zilei de munca este sub 8 ore. De asemenea s-a prevazut posibilitatea stabilirii unor programe de lucru partiale de 6, 4 sau 2 ore pe zi.

Elementele esentiale ale stabilirii timpului de lucru sub 8 ore pe zi pentru salariatii care lucreaza in conditii deosebit de deosebite – vatamatoare , grele sau pericuoase- sunt cuprinse in legea nr.31/1991, astfel durata timpului de munca se reduce sub 8 ore pe zi in functie de :

- natura, intensitatea si durata de expunere la actiunea factorilor nocivi- fizici , chimici sau biologici- si mecanismul de actiune al acestora asupra organismului;

- existenta unor conditii de munca ce implica o solicitare nervoasa deosebita, atentie foarte incordata si ritm de lucru intens

- alte conditii de munca vatamatoare , grele sau periculoase , care pot duce la uzura prematura a organismului.

In conditiile de timp de lucru sub 8 ore pe zi intra si categoria pentru tinerii sub 16 ani, durata timpului de munca este de 6 ore pe zi, fara ca aceasta sa duca la o scadere a salariului (art. 162 din Codul muncii).

Durata timpului normal de lucru in timpul noptii intre orele 22:00 si 6:00, se regaseste , ca principiu , in art.115 din Codul muncii, cu posibilitatea abaterii, in cazuri

justificate, cu o ora in minus sau in plus fata de aceste limite.Deoarece in conditiile muncii de noapte se consuma mai multa energie , in scopul protectie celor ce presteaza o astfel de activitate, s-a stabilit , prin art.114 Codul muncii, ca pentru persoanele al caror program de lucru se desfasoara in impul noptii, durata timpului de munca este mai mica cu o ora decat durata muncii prestata in timpul zilei ,fara ca aceasta sa duca la scaderea remunerarii.Astfel ca atare, durata normala a timpului demunca in cursul noptii este de 7 ore.

Este interzisa folosirea la munca in timpul noptii a tinerilor sub varsta de 18 ani, a femeilor gravide incepand cu luna a sasea si a celor care alapteaza.

Observații:

referatul este o comparatie intre timpul de munca si timpul de odihna in Romania si Belgia.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comparatie intre Timpul de Munca si Timpul de Odihna in Romania si Belgia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 340 cuvinte
Nr caractere:
12 338 caractere
Marime:
16.96KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!