Comparație între actele și contractele administrative

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Capitolul I. Actele administrative

Definitie:

Actul administrativ este acea formă principală a activităţii organelor administraţiei publice, care constă într-o manifestare unilaterală şi expresă de voinţă de a da naştere, a modifica şi a stinge drepturi şi obligaţii, în realizarea puterii publice, sub controlul principial de legalitate al instanţelor judecătoreşti .

Trăsăturile caracteristice ale actelor administrative:

1. Actele administrative sunt acte juridice.

Actul administrativ reprezintă o manifestare de voinţă făcută în scopul naşterii, modificării sau stingerii raporturilor juridice, a cărei realizare este garantată prin forţa de constrângere a statului.

Acesta reprezintă forma juridică principala a activităţii structurilor administraţiei publice.

Printr-un act administrativ iau naştere drepturi, se stabilesc drepturi şi noi obligaţii, sau se sting unele vechi. De asemenea, pot fi refuzate pretenţii juridice, pe care le formulează persoanele fizice sau juridice în faţa organelor administraţiei publice.

2. Actul administrativ este o manifestare unilaterală de voinţă juridică.

Actul administrativ este unilateral pentru că el degajă o singură voinţă juridică, care provine de la o persoană administrativă. Voinţa manifestată trebuie să fie expresă, neîndoilenică în a schimba ceva în ordinea juridică. Manifestarea unilaterală de voinţă pe care o reprezintă actul administrativ este realizată în regim de drept public, ceea ce o deosebeşte de actul civil unilateral (testament, donatie, etc).

Manifestarea unilaterală de voinţă juridică pe care o cuprinde un act administrativ este supusă unui regim juridic specific, de drept public, numit regim administrativ. Regimul juridic administrativ cuprinde o serie de reguli de formă şi de fond care reglementează emiterea actelor administrative, condiţiile de valabilitate, controlul legalităţii lor, etc.

Regimul juridic administrativ deosebeşte actul administrativ de alte acte juridice care presupun manifestarea unei voinţe juridice unilaterale.

3. Actul administativ este emis în temeiul şi pentru realizarea puterii publice.

Emitentul actului administrativ este investit cu putere publică, actul administrativ reprezentând un instrument de relizare a acesteia.

Categorii de acte administrative:

1) După întinderea efectelor juridice pe care le produc putem distinge:

- acte normative

- acte individuale.

Actele normative conţin reguli generale, impersonale, care se aplică într-un număr nedeterminat de cazuri şi la un numar nedeterminat de subiecţi.

Actele individuale – creează drepturi şi obligaţii în profitul sau sarcina uneia sau mai multor persoane determinate.

2) După persoana administrativă de la care emană:

a. Acte ale autorităţilor administrative statale:

• Decrete emise de către Preşedintele României;

• Hotărâri şi Ordonanţe emise de Guvern;

• Instrucţiuni şi ordine emise de către miniştrii sau conducătorii altor organe ale administratiei publice centrale de specialitate;

b. Acte ale autorităţilor publice locale:

• Ordine ale prefecţilor;

• Hotărâri ale consiliilor judeţene, municipale, orăşeneşti şi comunale.

• Acte emise de către persoanele private, în baza unei împuterniciri exprese a legii, persoane care realizează servicii de utilitate publică.

3) După numărul manifestărilor de voinţă pe care le încorporează:

- acte administrative care conţin o singură manifestare de voinţă;

- acte administrative complexe, care conţin două sau mai multe manifestări de voinţă.

Majoritatea actelor administrative fac parte din prima categorie. Se întâlnesc însă şi cazuri în care actele administrative iau naştere prin contopirea a două sau mai multe manifestări de voinţă, care provin de la organe diferite.

Este cazul concursului de competenţe în formă directă; spre exemplu, în situaţia actului administrativ emis de mai multe ministere.

Comparaţie între actul administrativ şi alte acte juridice

1. Actul administrativ şi legea

Ca şi legea, actul administrativ este un act juridic unilateral, întemeiat pe puterea publică a statului. Deosebirea între cele două categorii de acte este cu privire la forţa lor juridică şi la regimul juridic aplicabil.

Legea îţi întemeiaza autoritatea pe suveranitatea statului, pe cand actul administrativ are o autoritate derivată din lege. Prin actele administrative se organizează executarea şi se execută în concret dispoziţiile legii, ceea ce ne face să considerăm că acestea sunt subordonate legii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comparatie intre actele si contractele administrative.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 841 cuvinte
Nr caractere:
27 242 caractere
Marime:
29.01KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!