Comitetul Regiunilor

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Comitetul Regiunilor 2
Componenta Comitetului Regiunilor 3
Preşedintele 3
Prim vicepreşedintele 4
Biroul Comitetului Regiunilor 4
Secretarul general 5
Secretariatul General 5
Atributiile Comitetului Regiunilor 5
Delegaţia Romaniei la CR: 7
STUDIU DE CAZ PRIVIND IMPACTUL BUGETULUI UNIUNII EUROPENE DIN PERIOADA 2014-2020 ASUPRA POLITICII DE COEZIUNE 8
BIBLIOGRAFIE 8

Extras din referat:

Comitetul Regiunilor

Comitetul Regiunilor este un organ creat in conformitate cu prevederile art. 198A[263] TCE si este format din reprezentati ai autoritatilor locale si regionale numiti de Consiliul la propunerea statelor member, pentru un mandat de patru ani. Odată cu semnarea în 1992 a Tratatul de la Maastricht liderii UE decid înfiinţarea Comitetului Regiunilor (CoR), ca adunare consultativă care le va da regiunilor şi oraselor posibilitatea de a se face auzite în cadrul procesului decizional din UE şi va constitui o legătură directă între instituţiile de la Bruxelles şi cetăţeni. În martie 1994, CoR îşi organizează prima sesiune plenara la Bruxelles şi avea 189 de membri.

Regulamentul intern al CR a fost adoptat de catre Consiliul , la 25 mai 1994 si a fost publicat in JOCE L 132/27 mai 1994.

Constituirea acestui Comitet a venit ca urmare a cerintelor imperative din partea autoritatilor regionale pentru o reprezentare concreta in cadrul institutional si de decizie al UE . instituirea Comitetului Regiunilor a fost un pas semnificativ in ,,procesul crearii unei Uniunii si mai apropiate de cetatenii Europei , in care deciziile sunt luate pe cat posibil de apropiat de cetatean in conformitate cu principiul subsidiaritatii” asa cum se arata in preambulul TUE. De altfel, inca de la creare si de la prima sedinta care a avut loc in martie 1994, Comitetul s-a evidentiat ca un puternic gardian al principiului subsidiaritatii.

CoR a fost creat pentru a aborda două aspecte principale:

În primul rând, aproximativ trei sferturi din legislația Uniunii este pusă în aplicare la nivel local sau regional și, prin urmare, este logic ca reprezentanții locali și regionali să aibă un cuvânt de spus în elaborarea noii legislații a Uniunii Europene.

În al doilea rând, a existat o anumită îngrijorare legată de faptul că opinia publică este lăsată în urmă, în timp ce construcția UE avansează. O modalitate de a corecta acest decalaj o constituie implicarea acelui nivel de guvernare cu reprezentanți aleși aflat cel mai aproape de cetățean.

In prezent , Comitetul Regiunilor este un organism complementar celor trei institutii Comunitar (Consiliul ,Comisia, Parlamentul ) . in sistemul institutional comunitar Comitetul si-a castigat un loc bine definit datorita experientei politice a membrilor sai la diferite niveluri locale si a cunoasterii aprofundate a problematicii regionale si locale. Comitetul Regiunillor joaca un rol important in procesul de integrare europeana. Unul din principalele sale obiective il reprezinta consolidarea coeziunii economice si sociale a statelor member.

Componenta Comitetului Regiunilor

În present CR are, in urma extinderii UE la 28 de state member, 353 de membri si un nr egal de membri supleanti, numiti pentru o perioada de patru ani de catre Consiliul Uniunii Europene, mandatul membrilor putand fi reinnoit .

Membrii CR nu sunt legati de nici un mandat imperative nu de supun nici unor instructiuni obligatorii, ei xercitandu-si functia in deplina independenta in interesul general al Uniunii. Comitetul se reuneste de cinci ori pe an in sesiune plenara , ocazie cu care adopta recomandarile facute pe baza datelor furnizate de diversele comisii.

Comitetul Regiunilor isi alege presedintele si biroul dintre membrii sai pe o perioada de doi ani si isi stabileste regulamentul interior pe care il supune aprobarii Consiliului statuand in unanimitate. Comitetul este convocat de catre presedintele sau la cererea Consiliului sau a Comisiei , putandu-se reuni, de asemenea , din proprie initiativa.

Preşedintele

Preşedintele dirijează activitatea Comitetului, conduce sesiunile plenare şi este reprezentantul oficial al CoR şi este ales de Adunarea plenară. El/ea are un mandat de 30 de luni. Presedintele C R este in present spaniolul Ramon LUIS VALCARCEL SISO (Partidul Popular European ) , presedinte al Comunitatii Autonome Murcia.

Bibliografie:

Drept comunitar European , Vataman Dan. Editura Universul Juridic , 2009

www.europa.eu

www.cor.europa.eu

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comitetul Regiunilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 146 cuvinte
Nr caractere:
12 255 caractere
Marime:
892.81KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!