Clauze Obligatorii ale Contractului Individual de Munca

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuprins
I. Clauze obligatorii ale contractului indivitual de munca
1.Partile contractului individual de munca
2.Obiectul contractului individual de munca
3.Durata contractului individual de munca
4.Locul de munca
5. Felul muncii
6. Atributiile locului de munca
7. Conditiile de munca
8. Timpul de munca si timpul de odihna
9. Salarizarea
II. Speta

Extras din referat:

I.Clauze obligatorii ale contractului indivitual de munca

Contractul individual de munca reprezinta potrivit articolului 10 din Codul muncii, contractul intemeiul caruia o persoana fizica,denumita salariat se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator,persoana fizica sau juridica , in schimbul unei remuneratii numita salariu.

In continutul sau contratul individual de munca cuprinde o parte legala si una conventionala a clauzelor sale.

Partea legala a contractului individual de munca cuprinde drepturi si obligatii ce se regasesc in Codul muncii si in alte acte normative . Astfel persoana fizica care incheie un contract individual de munca capata statutul juridic de salariat cu toate drepturile si obligatiile stabilite de legislatia muncii, chiar daca unele dintre acestea nu sunt stipulate in contractul de munca.

Potrivit art.11 din Codul muncii clauzele contractului se stabilesc de catre salariat si angajator prin negociere directa, cu singura conditie ca acestea sa nu contravina legii, ordinii publice si contractului colectiv de munca.

In ceea ce priveste angajatii din institutiile publice si celelalte unitati bugetare, partea legala a contractului individual de munca are o importanta deosebita deoarece salariile, concediile, durata acestora dar si cuantumul indemnizatiei sunt ca regula prevazute in normele legale.

Partea conventioanala a contractului individual de munca reprezinta partea contractului lasata la libera vointa a partilor, dar cu respectarea normelor legale a contractului colectiv de munca,a ordinii publice si a bunelor moravuri.Aceasta parte a contractului cuprinde negocieri privind conditiile de munca, salariul precum si a concediului de odihna .

Din punct de vedere al continutului , contractul individual de munca cprinde: clauze obligatorii si clauze speciale.

In ceea ce priveste clauzele obligatorii ale contractului individual de munca acestea se regasesc in orice contract de munca si potrivit art. 17 din Codul muncii aceste clauze se stabilesc anterior incheierii sau modificarii contractului,angajatorul avand obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii sau, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele obligatorii ce urmeaza sa le inscrie in contractul individual de munca sau sa le modifice. Acesata obligatie se considera indeplinita de catre angajator atunci cand contractul individual de munca este semnat de catre salariat.

Contractul individual de munca trebuie sa contina in mod obligatoriu urmatoarele elemente :

-Partile contractului

-Obiectul contractului

-Durata contractului

-Locul de munca

-Felul muncii

-Atributiile postului

-Conditiile de munca

-Durata muncii

-Concediul

-Salarizarea

-Drepturi specifice legate de sanatatea si securitatea in munca

-Alte clauze(perioada de proba, perioada de preaviz etc.)

-Drepturi si obligatii ale partilor

-Dispozitii finale

1.Partile contractului individual de munca sunt reprezentate de catre angajator ce poate si o persoana fizica sau juridica si de catre salariat.

2.Obiectul contractului individual de munca consta in operatiunea juridica ce a fost convenita intre parti, asa cum reiese din ansamblul drepturilor si obligatiilor contractuale. Astfel obiectul contractului precum si a obligatiei trebuie sa fie determinat si licit pentru validarea sa.

Conform art. 15 din Codul muncii este interzisa sub sanctiune absoluta, inchierea unui contract individual de munca in scopul prestarii unei munci sau activitati ilicite sau imorale .

Obiectul contractului individual de munca cuprinde doua parti inseparabile ce se intreconditioneaza si se afla intr-o legatura directa si indisolubila fara de care ar duce la nulitatea contractului si anume: o parte a prestarii muncii de catre salariat si una a salarizarii ei de catre angajator.

Astfel ca un prim element esential al obiectului contractului individual de munca, prestarea muncii de catre salariat reprezinta inchirierea fata de angajator a fortei sale de munca manuala, spirituala si intelectuala, angajatorul putand cere salariatului sau orice serviciu legat de functia ce o indeplineste si pentru care a fost incadrat.

Cel de al doilea element esential al obiectului contractului individual de munca este reprezentat de salarizarea muncii, ce consta in remuneratia in bani a muncii prestate de catre salariat. Astfel remuneratia platita de catre angajator salariatului pentru munca depusa este una obligatorie si nu trebuie sa aiba in nici un caz caracter ocazional sau sa se dea cu titlul de recompensa.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Clauze Obligatorii ale Contractului Individual de Munca.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 443 cuvinte
Nr caractere:
14 396 caractere
Marime:
55.29KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!