Clauza de forță majoră

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Clauza de forta majora este stipulatia contractuala avand caracterul de substitute de clauza de adaptare, atunci cand contine prevederea potrivit careia contractual se suspenda in caz de forta majora, urmand ca el sa continue dupa perioada de suspendare , in noile conditii, care vor fi negociate intre timp.

Prin includerea clauzelor de forta majora in contractele de comert international, partile isi propun sa previna dificultatile ce decurg din conceptiile legislative diferite in materie, consacrate in sistemele lor juridice nationale

Astfel, articolul 79 par.1 al Conventiei Natiunilor Unite asupra contractelor de vanzare internationala de marfuri , din aprilie 1980 , stabileste ca o parte nu este raspunzatoare de neexecutarea oricarei obligatii ale sale , daca dovedeste ca aceasta neexecutare este consecinta unei piedici independente de vointa sa si ca nu se putea astepta, in mod rezonabil, din partea ei sa o ia in calcul la momentul incheierii contractului, sa o previna ori depaseasca sau sa previna ori depaseasca efectele.

Aplicarea art.79 par.1 presupune indeplinirea urmatoarelor cerinte:

1.Imprejurarile care blocheaza executarea contractului sa fie independente de vointa partii care le invoca

In alte cuvinte, se solicita ca astfel de evenimente sa fie exterioare partii , sa poata fi controlate de acesta, sa ramana in afara sferei sale de influenta.Asadar , insolvabilitatea debitorului, un incendiu datorat nerespectarii normelor de securitate a muncii sau defectiunea utilajelor nu intrunesc exigentele mentionate.

2.Piedica survenita sa nu fi fost, in mod rezonabil ,previzibila la mom entul incheierii contractului.

Previzibilitatea nu se confunda cu posibilitatea realizarii unui anumit eveniment , intrucat ar insemna ca toate obstacolele, exceptandu-le pe cele imposibile, sa fie previzibile.

3.Piedica intervenita sa nu fi putut fi , in mod rezonabil, prevenite sau depasite

Asadar , potrivit textului Conventiei , se solicita , in plus , ca imprejurarea exoneratoare de raspundere sa fie invincibila sau insurmontabila.

4.Neexecutarea obligatiei asumate sa se datoreze , in mod exclusiv , piedicii invocate de debitor

In cazul in care obstacolul ivit este pricinuit partial de comportamentul culpabil al debitorului si partial de un eveniment independent de vointa sa, art 79 par. 1 nu va fi competent sa se aplice.

Oricare dintre partile contractante este indreptatita sa invoce stipulatiile clauzei de forta majora.Dispozitiile sale se aplica atat in situatia unei executari incomplete a obligatiilor asumate , cat si in eventualitatea unei executari tardive.Piedica survenita pe parcursul executarii obligatiilor contractuale se solicita sa fie externa partii care se prevaleaza de ea si imprevizibil. Asadar, este firesc ca un comerciant diligent sa achizitioneze , dupa momentul incheierii contractului, materiile prime necesare lansarii procesului productiv , dar ar fi nerezonabil sa i se pretinda , indeosebi intr–un contract de lunga durata , sa se aprovizioneze de la bun inceput cu intreaga materie prima pe care urmeaza sa o utilizeze.

Exterioritatea si imprevizibilitatea piedicii intervenite nu determina numaidecat, potrivit clauzei de forta majora a CCI , exonerarea de raspundere a debitorului pentru neexecutarea angajamentului ce-i incumba.O imprejurare poate sa fie , in unele cazuri ,depasita. De exemplu, avarierea instalatiilor industriale ale vanzatorului , ca urmare a izbucnirii unui incendiu neimputabil acestuia, nu constituie un eveniment de forta majora daca, prin sporirea numarului lucratorilor si cu angajarea unor cheltuieli suplimentare , instalatiile deteriorate ar putea fi remediate intr-un termen care sa permita onorarea obligatiilor contractual.

Spre deosebire de Conventia Natiunilor Unite , clauza de forta majora a CCI nu reglementeaza exonerarea de raspundere a debitorului pentru executarea necorespunzatoare a obligatiilor contractuale de catre un tert furnizor.In principiu,actiunea tertului nu se include intre evenimentele extraordinare care il absolva de raspundere pe debitor.

Observații:

Academia de Politie Al.I.Cuza

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Clauza de Forta Majora.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 663 cuvinte
Nr caractere:
15 850 caractere
Marime:
20.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!