Căile De Atac Extraordinare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Acestea va dau posibilitatea sa indreptati anumite greseli din hotararile judecatoresti definitive, numai in cazurile si pentru motivele expres prevazute de lege.

Legea stabileste expres cazurile in care puteti ataca o hotarare judecatoreasca definitiva pe calea contestatiei in anulare si va limiteaza, practic, la cinci cazuri, pe care le puteti invoca numai impotriva hotararii instantei de recurs.

Puteti folosi contestatia in anulare, in cazul in care nu ati fost legal citat pentru termenul la care s-a judecat recursul dumneavoastra de catre instanta de recurs.

Este evident ca puteti invoca acest motiv, in primul rand cand nu ati fost legal citat, dar si ori de cate ori citarea prezinta un viciu de procedura (indicarea gresita a numelui sau a calitatii, a adresei sau a datei judecatii, etc.

). Pentru acest motiv, contestatia in anulare o puteti face doar impotriva hotararii instantei de recurs.

Daca viciul de procedura s-a comis la prima instanta sau la instanta de apel, puteti invoca acest motiv numai prin caile ordinare de atac, respectiv apelul si recursul.

Mai puteti face contestatie in anulare, daca la termenul la care s-a judecat recursul dumneavoastra de catre instanta de recurs, ati fost in imposibilitate de a va prezenta si de a incunostinta instanta despre aceasta impiedicare. Legea nu precizeaza situatiile care pot constitui motive de impiedicare, dar acestea trebuie sa fie obiective si de neinvins. Este de retinut ca exista o dubla conditionare: sa fi fost impiedicat sa va prezentati si sa fi fost in imposibilitate sa aduceti la cunostinta instantei acest fapt. Si acest motiv poate fi invocat doar cu privire la hotararile instantei de recurs.

Al treilea motiv pentru care puteti face contestatie in anulare este acela cand instanta de recurs nu a observat ca exista o cauza pentru care trebuia sa dispuna incetarea procesului penal: lipsa sau retragerea plangerii prealabile a partii vatamate; amnistia, prescriptia si decesul faptuitorului; inlocuirea raspunderii penale. Aceste cauze pot constitui motiv de contestatie doar impotriva hotararii instantei de recurs si doar daca in dosar existau probe care sa dovedeasca existenta lor.

Al patrulea motiv pentru care puteti face contestatie in anulare, este cazul cand impotriva dumneavoastra s-au pronuntat doua hotarari definitive pentru aceeasi fapta. Acest caz de contestatie nu se refera numai la hotararile instantei de recurs, ci la orice hotarari definitive, deci si la cele pronuntate de prima instanta, dar care nu au fost atacate cu apel, precum si la cele pronuntate de instanta de apel, dar nu au fost atacate cu recurs.

Ultimul motiv, este pentru cazul cand ati avut calitatea de inculpat si la judecarea recursului sau la rejudecarea cauzei de catre instanta de recurs, nu ati fost ascultat, desi ati fost prezent, iar ascultarea era obligatorie, potrivit legii.

Cine poate face contestatie in anulare Aceasta cale de atac extraordinara o puteti folosi, indiferent ca ati ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caile De Atac Extraordinare
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 226 cuvinte
Nr caractere:
10 260 caractere
Marime:
11.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Predat:
la gimnaziu
Sus!