Birocrația în teoria administrației

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pentru a putea sa vedem in ce masura influenteaza birocratia dezvoltarea unei societati moderne trebuie sa avem o viziune clara a ceea ce inseamna birocratie.

Cei mai multi oameni cred ca birocratia este un domeniu negativ, care nu ar trebui sa existe intr-o lume si o democratie perfecta. Analistii politici si cetatenii de rand asociaza de cele mai multe ori termenul de birocratie cu fraze care exprima ineficienta si interes personal. Aceste opinii insa nu ar trebui sa limiteze interesul nostru pentru cunoasterea avantajelor si a necesitatii existentei unui sistem birocratic.

Birocratia este un sistem de organizare incadrat in teoria statului de drept, care functioneaza in mod specific si este structurat in mod ierarhic, avand scopul de a administra un anumit volum de resurse prin intermediul unui personal specializat, sistem care pe langa responsabilitati si atributii dispune si de o autoritate birocratica, limitata insa prin legi si regulamente.

In viziunea lui Max Weber organizarea birocratica reprezinta un tip de dominatie ,,rational-legala", in care autoritatea este fondata pe un statut legal, adica norme juridice definind de o maniera abstracta, obiectiva si deci rationala modul de exercitare a puterii.

Acelasi Max Weber sustine ca birocratia a aparut in evul mediu, odata cu dezvoltarea domeniilor regale si a societatii in general. Extinderea si complexitatea crescanda a domeniilor din societate, au determinat liderii din acele vremuri sa apeleze la anumite persoane care sa ii ajute in lupta de mentinere a autoritatii si a controlului asupra tuturor aspectelor societatii. Aceste persoane primeau sarcini administrative diferite. Odata cu dezvoltarea societatii, tot mai multe persoane au primit sarcini in administratie.

In prezent, aceste persoane se numesc functionari si sunt organizati intr-un sistem birocratic. Scopurile lor sunt aceleasi, si anume administrarea unor resurse si indeplinirea unor atributii primite de la cei din conducerea statului. Evolutia societatii implica cresterea numarului de functionari angajati in acest sistem birocratic. Birocratia se dezvolta datorita nevoilor noi care apar in societate, nevoi cum ar fi educatia tinerilor, strangerea taxelor si impozitelor, aducerea la cunostinta cetatenilor noilor legi si regulamente, impartirea dreptatii si multe altele.

CAPITOLUL 1

CONCEPTUL DE BIROCRATIE

1.1 Etimologia cuvantului ,,birocratie"

Termenul de birocratie apare pentru prima data in 1745 la de Gournay prin adaugarea termenului grecesc kratos (a conduce) la cuvantul francez bureau (birou) desemnand o conducere exercitata de functionari. Mai intai termenul a fost utilizat pentru a descrie activitatea functionarilor guvernamentali pentru ca mai apoi sa fie utilizat in cazul tuturor organizatiilor mari.

Birocratia a cunoscut o dezvoltare abia in vremurile moderne desi organizatii similare pot fi intalnite oricand in istorie. De la marile imperii din vechime si pana la democratiile si dictaturile moderne, nici un stat nu a putut si nu poate supravietui fara o structura organizata de functionari care sa indeplineasca sarcini diverse absolut necesare pentru asigurarea unei baze materiale si sociale care sa-i permita existenta. Organizatiile, si implicit birocratia, joaca un rol din ce in ce mai mare in viata omului modern, motiv pentru care interesul pentru studierea acestui tip de organizare devine foarte important in vremurile actuale.

Birocratia reprezinta un fenomen aproape permanent al istoriei societatilor moderne. Termenul de birocratie are, insa, un inteles echivoc. Astfel, in sens strict etimologic, birocratia se refera la puterea exercitata din birouri. Fara indoiala, colocvial, oamenii vorbesc despre birocratie cand se refera la rutina birourilor publice care presupun mereu sicanare fata de cetateni. Aceasta folosire vulgara a termenului are o conotatie depreciativa si ostila la adresa administratiei si presupune de multe ori neincredere fata de aceasta lume inchisa, ciudata si necunoscuta particularului. Atunci cand ne referim la birocratia de stat vorbim despre puterea statului si de modul specific de exercitare a acesteia. In acest caz, birocratia este identificata cu totalitatea functionarilor publici. Atunci cand se incearca, insa, utilizarea termenului in mod teoretic se face referire la un mod specific de organizare sau la grupul uman care exercita puterea administrativa.

Bibliografie:

1. Anghelache Valerica "Climatul organizational - Cauza sau efect al dezvoltarii organizationale ?", Analele Universitatii Dunarea de Jos, Galati

2. Hans-Hermann Hoppe "Teoria marxista a claselor" Institutul Ludwig von Mises - Romania

3. http://enciclopedie.citatepedia.ro

4. http://mioritix.tripod.com/civica/statul2

5. Hudrea Adrian "Teorii organizationale clasice" http://hudrea.rtsa.ro

6. Nedelcu Doina - Elena "Repere sociologice", Bucuresti 2006

7. Profiroiu Alina si Popescu Irina "Introducere in stiinta administrativa"

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Birocratia in Teoria Administratiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 723 cuvinte
Nr caractere:
25 620 caractere
Marime:
29.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
bunuri publice, organizare, birocratie
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!