Banca Națională a României

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Banca Națională a României, sau BNR, este institutia bancara centrală a României, avand personalitate juridica, Statutul sau fiind reglementat prin legea 312/2004. Banca Naționala a Romaniei este o instituție publică independentă, cu sediul central în București și sucursale și agenții în toata țara.

Banca Națională a Romaniei fost înființată în anul 1880, de catre personalitatile vemii respective, dintre care trebuie amintiti membrii familiei Bratianu, care au contribuit cu o mare parte din capitalul subscris, mai exact cu o mare parte din cele 20 de milioane de lei, capital privat, care impreuna cu restul de 10 milioane, capital de stat, au constituit capitalul inițial de 30 milioane lei, cu care a fost infiintata BNR.

Banca Națională a României este condusă de un consiliu de administrație. Conducerea executivă a Băncii Naționale a României, în cadrul Comitetului de Politică Monetară și a Comitetului de Supraveghere, se exercită de către guvernator, prim-viceguvernator și de cei doi viceguvernatori, în condițiile stabilite prin regulamentul intern, aprobat de consiliul de administrație.

Activitatea consiliului de administrație este reglementată prin legea 312/2004 și de regulamentele Băncii Naționale a României.

Obiectivului fundamental al Bancii Nationale a Romaniei este asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor.

Modificari importante in statutul Bancii Nationale a Romaniei

In prezent, la nivelul Uniunii Europene, bancile centrale ale statelor membre, impreuna cu Banca Comerciala Europeana constituie un sistem la nivelul Uniunii, prin care se incearca o buna colaborare a statelor la nivel economic pentru mentinerea stabilitati preturilor atat la nivel al uniunii, cat si la nivelul statelor insusi.

Baza legală pentru politica monetară unică o constituie Tratatul de instituire a Comunității Europene și Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) și al Băncii Centrale Europene. BCE este centrul Eurosistemului și al SEBC, îndeplinind împreună cu acestea sarcinile ce le-au fost atribuite. Sistemul European al Băncilor Centrale include BCE și băncile centrale naționale ale statelor membre UE, indiferent dacă acestea au adoptat sau nu moneda unică. Eurosistemul include BCE si băncile centrale naționale ale acelor state membre care au adoptat euro.

Zona euro este constituită din acele state membre care au adoptat moneda euro. Obiectivul, precum si alte schimbari care au stat la baza schimbarii statutului Bancii Nationale a Romaniei, au fost hotarate prin legea nr. 312/2004, al carei proiect a fost elaborat de un grup comun de lucru alcatuit din reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice si Bancii Nationale a Romaniei si a fost transmis spre analiza Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene.

Observatiile si recomandarile celor doua institutii europene au fost avute in vedere la elaborarea formei finale a proiectului adoptat in final drept Legea nr. 312/2004 care, intre altele, avea sa abroge legea din 1998 privind statutul BNR.

Principalele modificari si completari aduse de noua lege privind Statutul BNR, au avut invedere:

a) Statuarea unicitatii obiectivului fundamental si intarirea independentei functionale a bancii central, prin:

-Definirea clara a obiectivului fundamental al Bancii Nationale a Romaniei ca fiindasigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor;

-Stipularea faptului ca sprijinirea de catre BNR a politicii economice generale a statului seface fara prejudicierea obiectivului sau fundamental;

-Stipularea urmaririi mentinerii rezervelor international la un nivel adecvat tranzactiilor externe ale Romaniei ca atributie eclusiva a Bancii Nationale a Romaniei.

b) Consolidarea independentei institutionale a bancii central, atat prin definirea statuluiBancii Nationale a Romaniei ca institutie publica independent, cat si prin mentionareaindependentei sale fata de autoritatile publice sau fata de orice alta institutie sau autoritatein indeplinirea atributiilor ce ii revin prin statut.

c)Asigurarea independentei bancii centrale, prin urmatoarele prevederi:

-Aplicarea mandatului de 6 ani pentru toti membrii Consiliului de Administratie al BNR,inclusiv pentru cei numiti in locurile ramase vacante ca urmare a descompletariiConsiliului de Administratie;

Bibliografie:

1. Legea 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei

2. www.bnro.ro PAGE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Banca Nationala a Romaniei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 596 cuvinte
Nr caractere:
15 081 caractere
Marime:
19.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!