Actiunea pauliana este definita ca fiind acea actiune prin care creditorul poate cere revocare asau desfiintarea pe cale judecatoreasca a actelor juridice incheiate de debitor in vederea prejudicierii sale.
In acest sens se afirma ca actiunea pauliana are ca efect inopozabilitatea fata de creditorul-reclamant a actului incheiat de catre debitor cu tertul, de natura a remedia salabiciunea dreptului de gaj general, care nu confera creditorilor atributul de urmarire a bunurilor debitorului aflate in posesia tertilor cu consintamantul debitorului; daca actiunea pauliana este admisa , din valoarea economica ce formeaza obiectul actului atacat si revocat va fi platit creditorul reclamant.
Originea actiunii pauliene
Acriunea pauliana isi are originea in dreptul roman de la sfarsitul Republicii, la acea vreme,
Obligatia era considerata o legatura corporala dintre debitor si creditor (vinculum corporis); in aceasta conceptie, dreptul de creanta era un ius in personam , adica un drept al creditorului asupra persoanei debitorului; intocmai ca proprietarul unui lucru , creditorul putea dispune de persoana debitorului insolvabil dupa bunul sau plac.
La sfarsitul perioadei Republicii, raportul de obligatii civile se transforma incet si sigur dintr-o legatura corporala intr-o legatura corporala intr-o legatura juridica (vinculum juris), astfel incat creditorul, in caz de neplata a datoriei de catre debitor, putea sa porneasca executarea silita numai asupra bunurilor acestuia.
Reaua- credinta era ceruta ,nu numai debitorului , ci si tertului - particeps fraudis- parat in actiunea pauliana, mai tarziu insa , complicitatea tertului la consilium fraudis al debitorului nu a mai fost ceruta in cazul in care actul atacat era cu titlul gratuit.
Sanctiunea care insotea actiunea pauliana era o condamnare pecuniara egala cu valoarea totala a bunurilor sustrase urmaririi creditorului; aceasta condamnare opera insa numai atunci cand lucrurile nu era repuse in situatia anterioara , prin restituirea de catre tert a ceea cea primit de la debito prin actul fraudulos.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.