Accidente ecologice în România - scurgerea de cianură și amoniu pe Râul Siret

Extras din referat:

Motivul pentru care am ales acest accident

Aceasta tema prezinta poluarea raurilor Somuzul Mare si Siret cu cianura si amoniac.

Consider ca poluarea acestor doua rauri in special al raului Siret, care este considerat raul cu cel mai mare bazin hidrografic din Romania si care are legatura cu Dunarea a produs mari pagube mediului acvatic.

II. Prezentarea accidentului ecologic

Pe data de 17 ianuarie 2001, intr-o zi de miercuri, raul Siret impreuna cu afluentul sau Somozul Mare, au fost poluate cu cianura si amoniu.

Contaminarea s-a produs de la depozitul de deseuri chimice (aceton-cianhidrina, sulfat de aceton-cianhidrina) si azot, situat la marginea cartierului Tarna Mare, municipiul Falticeni, rampa unde sunt in stare de conservare inca din 1988, aproximativ patru rezervoare cu 250 de tone de cianuri si trei rezervoare cu 200 de tone de solutie amoniacala impurificatoare de la S.C. Metadet S.A., cunoscuta si sub denumirea de Chimia Falticeni. Aceasta societate a fost scoasa la licitatie in anul 2000 si preluata de catre mai multe firme, doua dintre ele fiind din orasul Iasi care aveau ca profil de activitate colectarea si comercializarea fierului vechi.

Dupa cumparare, aceste doua firme, au taiat, in scopul comercializarii o vana de inox de la rezervorul ACH, nestiindu-se ce continea si fara a fi luate masuri de protectie. Consecintele taierii vanei a fost deversarea de reactivi in albia raului Somorul Mare, afluent al raului Siret.

In urma verificarilor de catre Agentia pentru Protectia Mediului Suceava, precum si a Sistemului de Gospodarii a Apelor Suceava, s-a confirmat ca in urma scurgerii deseurilor chimice in raul Siret si Somuzul Mare, fauna acvatica a fost distrusa, deoarece rezultatele analizelor de laborator efectuate din probele prelevate din puncte diferite de pe traseul raurilor, au scos in evidenta depasirea concentratiei maxime admise. Rezultatul in cazul concentratiei de cianuri a fost de 130 de ori mai mare decat limita admisa, iar cea de amoniu de 6 ori mai mare.

S-a estimat ca in jur de 150 de tone de pesti au fost otraviti, iar numarul persoanelor contaminate in urma consumului de peste infestat a fost de 500 din care 232 de persoane au avut nevoie de spitalizare.

Observații:

FACULTATEA DE DREPT SI STIINTE SOCIAL POLITICE

SPECIALIZARE:ADMINISTRATIE PUBLICA, ANUL III

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Accidente Ecologice in Romania - Scurgerea de Cianura si Amoniu pe Raul Siret.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Marime:
209.54KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!