Societatea pe acțiuni

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Doctrina din tara noastra defineste Societatea pe actiuni ca fiind aceea societate constituita prin asocierea mai multor persona ce contribuie la formare capitalului social prin anumite cote de participare reprezentate prin titluri numite actiuni pentru desfasurarea unei activitati comerciale, in scopul impartirii beneficiilor si care raspund pentru obligatiile sociale numai in limita aporturilor lor.

SA ul se poate constitui prin doua variante:

- constituire simultana

- constituire continuata

apelandu-se la subscriptie publica,adica prin oferta adresata oricarei personae interesate sa investeasca prin cumpararea de actiuni.

1.ACTUL CONSTITUTIV

Este foarte complex si se compune din contract de societate si statut. O forma deosebita de elaborare a actului constitutive este infiintarea societatii pe actiuni prin subscriptie publica, in acest caz actul constitutive va fi mai intai redactat de asociatii fandatori si apoi va fi supus aprobarii de catre adunarea constituita a subscriitorilor. In momentul infiintarii societatea prin subscriptie , procedura debuteaza cu realizarea de catre fondatorii societatii,adica persoanele carora le revine initiative infiintarii acestei societati ,a uniu prospect de emisiune a actionarilor. Acest inscris are rolul unei oferte ca act juridic unilateral, adresata publicului si incheiata in forma autentica sub sanctiunea nulitatii absolute. Actul trebuie sa cuprinda elemente cerute expres de lege si anume cele care sunt elementele unui act constitutive precum si data incheierii subscriptiei.

Prospectul va fi depus la Registrul Comertului spre autorizarea sa de judecatorull delegate si va fi publicat in Monitorul Oficial. Cunoscand prospectul de emsiune persoanele interesate vor putea subscrie actiunile viitoarei societati.

Conform doctrinei subscrierea este definite ca manifestarea de vointa a unei persone prin care se oblige sa devina actionar al societatii prin efectuarea unui aport la capitalul social al acesteia, in schimbul caruia va primi actiuni de o valoare nominala egala. Dupa terminarea subscriptiei rezultatul acesteia se verifica sis de valideaza de catre adunarea constitutiva a subscriitorilor in calitate de acceptanti ai prospectului.

Principalele clause ale actului constitutive sunt:

a) partile contractante,

b) firma societatii,

c) capitalul social.

Partile contractante

La SA partile contractante sunt actionarii care pot fi atat persoanele fizice cat si persoanele juridice. Numarul minim de actionari trebuie sa fie de cinci. Elemental  intuitum personae lipseste cu desavarsire, deoarece este o societate pe capitaluri. In cadrul SA actionarii raspund in limita capitalului social detinut,iar societatea are raspundere limitata pentru obligatii ale sale la nivelul patrimoniului sau social. In cadrul SA asociatii au drepturi patrimoniale si nepatrimoniale.

Obligatiile

In primul rand privesc capitalul social. Mai au obligatia de a respecta actul constitutiv, dar si hotararile luate in cadrul adunarilor generale. Mai exista in cazul constituirii societatii prin subscriptie publica si o categorie de actionari numiti fondatori. In cazul in care societatea se dizolva ininte de termenul stabilit, fondatorii au dreptul de a cere despagubiri daca fac dovada ca dizolvarea s-a facut in frauda drepturilor lor. Obligatiile pentru fondatori se refera la intocmirea si lansarea prospectului de emisiune,denumirea actului constitutive,indeplinirea formalitatilor de constituire a societatii.

Firma societatii

Denumirea societatii trebuie sa fie Societate pe actiuni(SA).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Societatea pe Actiuni.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 523 cuvinte
Nr caractere:
9 596 caractere
Marime:
12.51KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Comercial
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Sus!