Societatea în comandită pe acțiuni

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Societate in Comandita pe Actiuni (S.C.A.)

1) Actionarii unei societati in comandita pe actiuni (S.C.A.)

Societatea cuprinde un numar de cel putin 2 asociati cuprinsi in doua categorii: comanditari si comanditati.

Acestia raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile sociale.

Pot fi actionari la o societate pe actiuni:

- persoane fizice, cetateni romani sau straini;

- persoane juridice romane sau straine.

Asociatii comanditari: responsabilitatea lor este limitata la capitalul subscris si actiunile lor sunt negociabile.]

Asociatii comandiati sunt comercianti, solidari responsabili pentru obligatiile sociale, iar drepturile lor in societate- parti de interese- nu sunt liber cesionabile. Ei pot detine totusi actiuni, fie ca urmare a aporturilor subscrise cu ocazia constituirii societatii, fie prin achizitionare ulterioara de titluri. In acest caz ei cumuleaza doua calitati: de asociati comanditati si de actionari comanditari.

Obs.: Participarea asociatilor comanditati la capitalul social constituie o exceptie. Contributia lor este reprezentata in principal in activitatea depusa- abilitate, munca si pricepere.

2) Actul de infiintare al unei S.C.A.

Societatea in comandita pe actiuni se constituie prin contract de societate si statut.

Persoanele care au un rol important in constituirea societatii impreuna cu persoanele care au semnat efectiv actul constitutiv se numesc fondatori.

Pot fi fondatori numai persoanele care nu au fost, potrivit legii, condamnate pentru: fals, uz de fals, delapidare, gestiune frauduloasa, dare sau luare de mita sau pentru alte infractiuni de acest gen.

3) Denumirea sau firma unei societati in comandita pe actiuni

Conform art.35 din Legea nr.26/1990, firma unei societati in comandita pe actiuni se compune dintr-o denumire proprie, de natura a o deosebi de firma altor societati, si va fi insotita de mentiunea scrisa in intregime "societate in comandita pe actiuni".

4) Emblema unei societati in comandita pe actiuni (S.C.A.)

Emblema este semnul sau denumirea care deosebeste un comerciant de un altul de acelasi gen (art. 30 alin. 2 Legea 26/1990 privind registrul comertului). Emblema este un atribut facultativ

de identificare a societatilor comerciale fata de firma care este obligatorie. Aceasta ca si firma va fi scrisa in primul rand in limba romana. Spre deosebire de firma, o singura societate poate avea mai multe embleme.

4) Emblema unei societati in comandita pe actiuni (S.C.A.)

Emblema este semnul sau denumirea care deosebeste un comerciant de un altul de acelasi gen (art. 30 alin. 2 Legea 26/1990 privind registrul comertului). Emblema este un atribut facultativ de identificare a societatilor comerciale fata de firma care este obligatorie. Aceasta ca si firma va fi scrisa in primul rand in limba romana. Spre deosebire de firma, o singura societate poate avea mai multe embleme.

6) Obiectul de activitate al unei S.C.A.

In actul constitutiv trebuie stabilita activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare societatea in vederea obtinerii de profit. Aceasta poate fi de: productie, comercializare, prestari de servicii, tranzactii, intermedieri, etc. Obiectul de activitate trebuie sa fie bine determinat, cu stabilirea domeniului principal, a activitatii principale si a activitatilor secundare. Acesta se stabileste potrivit clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, aprobat prin H. G. 656/1997 si trebuie sa fie posibil, licit si moral.

7) Capitalul social al unei S.C.A.

Capitalul social este divizat in actiuni. Partile de interes ale comanditatilor nu contribuie la formarea capitalului social. Acesta nu poate fi mai mic de 90.000 de lei. Guvernul Romaniei va modifica o data la 2 ani aceasta valoare minima a capitalului social, in functie de rata de schimb, in asa fel incat cuantumul sa reprezinte echivalentul in lei a sumei de 25.000 de euro.

8) Aportul asociatilor unei societati in comandita pe actiuni (S.C.A.)

Aportul asociatilor in societatea in comandita pe actiuni poate fi doar in numerar (obligatoriu) si in natura (facultativ). La o societate in comandita pe actiuni nu sunt permise aporturi in creante.

9) Conducerea unei societati in comandita pe actiuni (S.C.A.)

Societatea este administrata numai de catre asociatii comanditati. Acestia pot fi numiti prin actul constitutiv ori printr-un act ulterior. Asociatii comanditati sunt alesi de adunarea generala.

Administratorii vor putea fi revocati de adunarea generala a actionarilor printr-o hotarare luata cu majoritatea stabilita pentru adunarile extraordinare.

10) Controlul unei societati in comandita pe actiuni (S.C.A.)

Administrarea societatii este incredintata unuia sau mai multor asociati comanditati. In societatea in comandita pe actiuni, administratorii vor putea fi revocati de Adunarea Generala a Actionarilor, printr-o hotarare luata cu majoritatea stabilita pentru adunarile extraordinare.

Adunarea Generala, cu aceeasi majoritate, alege alta persoana in locul administratorului revocat, decedat sau care a incetat exercitarea mandatului sau. Numirea trebuie aprobata si de ceilalti administratori, daca sunt mai multi. Noul administrator devine asociat comanditat. Administratorul revocat ramane raspunzator nelimitat fata de terti pentru obligatiile pe care le-a contractat in timpul administratiei sale, putand insa exercita actiune in regres impotriva societatii.

Observații:

Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir

Facultatea Management Turistic si Comercial

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Societatea in Comandita pe Actiuni.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
5 986 cuvinte
Nr caractere:
36 590 caractere
Marime:
19.80KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Comercial
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Profesorului:
Tanasoiu
Sus!