Mijloace de plată utilizate în comerțul internațional

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In procesul de decontare internationala intervin, ca in orice tip de decontare, foarte multe riscuri care pot fi reduse sau eliminate in functie de metoda de plata utilizata.

De aceea, sunt foarte importante, atat pentru importator, cat si pentru exportator alegerea modalitatii de plata pe care o vor utiliza, precum si detalierea lor in contractul de vanzare - cumparare internationala.

In comertul international se cunosc patru metode de plata si anume:

- Plata in avans;

- Contul deschis (open account);

- Incasso-ul documentar;

- Acreditivul documentar.

1. Plata in avans

In baza acestei metode de plata, importatorul va plati exportatorului contravaloarea marfurilor sale inainte ca exportatorul sa le livreze.

Aceasta metoda de plata poate fi asimilata unei operatiuni de creditare - credit acordat de importator exportatorului. De aceea, fiind o operatiune de creditare, importatorul poate solicita exportatorului si plata unei dobanzi.

Aceasta metoda este foarte folositoare exportatorului.

In practica, este un lucru comun ca in baza unui contract de vanzare cumparare sa se solicite o plata partiala in avans.

Exemplu: in contractul incheiat intre cei doi parteneri se poate stipula urmatoarea schema de plata: - 20% platibili la semnarea contractului, iar restul de 80% platibili dupa livrarea marfii, utilizand una din cele trei metode de plata mentionate anterior.

Alta schema de plata ar putea fi: 30% platibili in avans si 70% dupa livrarea marfii.

Riscurile exportatorului: marfurile pot fi specializate si daca importatorul

anuleaza comanda inaintea efectuarii platii, exportatorul nu poate vinde foarte usor marfa.

Riscurile importatorului:

- Uneori, exportatorul nu trimite marfa;

- Documentele pot fi intocmite gresit;

- Marfurile sunt trimise cu intarziere sau la o destinatie gresita.

Aceasta metoda de plata se utilizeaza in special intre parteneri vechi, care au

la baza o perioada indelungata de afaceri.

Avantaje pentru importator:

- Importatorul are un control asupra decontarii;

- Inspectarea marfii se face inainte ca plata sa se efectueze.

2. Open account (contul deschis)

In momentul in care cei doi parteneri, cumparatorul si vanzatorul, cad de accord sa utilizeze ca metoda de decontare contul deschis, vanzatorul va livra marfa sa cumparatorului si ii va trimite si factura, solicitand efectuarea platii. Vanzatorul isi pierde controlul asupra marfurilor cu cat le livreaza mai repede. El are totusi speranta ca marfa ii va fi platita de cumparator, in concordanta cu factura.

Contul deschis reprezinta cea mai simpla metoda de plata, dar in acelasi timp si foarte riscanta datorita faptului ca exportatorul livreaza marfa faraefectuarea platii sau fara existenta unei asigurari.

In ciuda acestora, majoritatea tranzactiilor de comet international continuasa se deconteze in acest fel. Open account-ul are cateva avantaje care il fac atractiv, atat pentru exportator, cat si pentru importator, dar are, de asemenea si dezavantaje.

Exportatorul solicita plata, protectia marfurilor pana cand ele vor fi platite si, poate, asistenta financiara in perioada de interventie. Importatorul solicita, de asemenea, ca marfurile sa fie livrate la timp, la locul stabilit si de calitatea stabilita si, poate, cu o perioada de credit.

Avantajele exportatorului: sunt putine constrangeri cu privire la documentatie, la termenul de transport si la locul livrarii, ceea ce o face atractiva ca metoda de decontare;din moment ce decontarea se efectueaza prin intermediul sistemului bancar, exportatorului nu i se percep taxe.

Dezavantajele exportatorului: nu exista nici o garantie de plata in cazul in care marfurile se pierd; exportatorul este expus la riscuri politice, economice si de tara, daca nu se iau masuri de acoperire a acestor riscuri; se poate intampla ca, uneori, intarzierile din sistemul bancar sa intarzie procesul de transferare a fondurilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mijloace de Plata Utilizate in Comertul International.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
2/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 401 cuvinte
Nr caractere:
7 415 caractere
Marime:
15.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Comercial
Tag-uri:
comert, marfuri, finante, plata
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Sus!