Egalitatea în drepturi a cetățenilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Egalitatea in drepturi a cetatenilor este principiul constitutional potrivit caruia, cetatenii romani fara deosebire de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, opinie sau apartenenta politica, avere sau origine sociala, se pot folosi, in mod egal, de

toate drepturile prevazute in Constitutie si legi pot participa in egala masura la viata politica, economica, sociala si culturala, fara privilegii si fara discriminari, sunt tratati in mod egal atat de de catre autoritatile publice cat si de catre ceilalti cetateni. Acest principiu este consacrat prin art. 16 alin.(1) si (3), precum si prin art. 4 alin. (2) din Constitutie.

Daca examinam continutul acestui principiu, putem identifica trei aspecte si anume: egalitatea in drepturi a femeilor cu barbatii; egalitatea in drepturi a cetatenilor fara deosebire de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, avere sau origine sociala; egalitatea in drepturi a cetatenilor fara deosebire de religie, opinie sau apartenenta politica. Egalitatea in drepturi a cetatenilor priveste toate drepturile pe care le au cetatenii romani, fara deosebire de faptul daca ele sunt inscrise in chiar textul Constitutiei sau in alte acte normative. Totodata, egalitatea in drepturi se manifesta in toate domeniile de activitate. Trebuie retinuta, de asemenea, regula ce rezulta din reglementarile internationale, potrivit careia nici o masura luata in caz de pericol public, care ameninta existenta natiunii, nu poate duce la discriminari intemeiate numai pe rasa, religie, culoare, sex, limba sau origine sociala. Legea garanteaza ocrotirea egala a tuturor cetatenilor si sanctioneaza discriminarile.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Egalitatea in Drepturi a Cetatenilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
923 cuvinte
Nr caractere:
5 550 caractere
Marime:
9.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Comercial
Tag-uri:
drept, egalitate
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Sus!