Contractul de Sponsorizare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sponsorizarea reprezinta actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare in vederea sustinerii unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii.

Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor.

Sponsorizarea devine o actiune legala numai in urma incheierii unui contract intre cele doua parti: sponsorul si beneficiarul sponsorizarii. In consecinta, ca orice contract, el include drepturi si obligatii pentru ambele parti si trebuie semnat atat de sponsor, cat si de catre beneficiarul sponsorizarii.

Motivul ce face necesara incheierea contractului de sponsorizare este acela ca, in esenta, prin actul de sponsorizare se efectueaza un transfer de proprietate asupra unor valori sau bunuri.

Pentru sponsor, acest act de sponsorizare este necesar, deoarece, numai in baza lui, el se poate prevala de prevederile art. 31 cuprins in Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, care prevede deducerea, din calculul profitului impozabil, a cheltuielilor de sponsorizare, in limita celor 20 de puncte procentuale prevazute.

Pentru beneficiar, contractul de sponsorizare este necesar deoarece, el face dovada ca venitul in cauza provine dintr-o sponsorizare si, in consecinta, el nu poate fi impozitat.

Trebuie amintit ca nici cheltuielile de sponsorizare care depasesc limita de 5% din baza de calcul prevazuta de lege (adica, diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile, altele decat cheltuielile de sponsorizare, mecenat si cheltuielile de protocol), nu sunt - potrivit prevederilor art. 49 alin. (5) lit. a) cuprins in acelasi Cod Fiscal - deductibile de la calculul impozitului datorat pentru venitul obtinut in urma activitatilor independente.

In cazul unei sponsorizari constand in bunuri materiale, acestea vor fi evaluate, prin actul juridic incheiat, la valoarea lor reala in momentul predarii catre beneficiar.

Sponsorul ori beneficiarul are dreptul sa aduca la cunostinta publicului sponsorizarea prin promovarea numelui, a marcii sau a imaginii sponsorului. Numerele ziarelor, revistelor si emisiunile de radio si televiziune sponsorizate trebuie anuntate ca atare. Se interzice ca prin operatiunea de sponsorizare beneficiarul ori sponsorul sa efectueze reclama comerciala anterioara, concomitenta sau ulterioara activitatii sponsorizate, in favoarea sponsorului sau a altor persoane decit beneficiarul.

Contribuabilii ce efectueaza sponsorizari potrivit prevederilor Legii privind sponsorizarea, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

- sunt in limita a 3% din cifra de afaceri;

- nu depasesc mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

O firma se poate implica in evenimentele comunitare prin sponsorizari. Strangerile de fonduri pentru tot felul de organizatii nonprofit ofera o imagine pozitiva firmelor.

Persoanele fizice sunt,

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractul de Sponsorizare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 308 cuvinte
Nr caractere:
14 208 caractere
Marime:
18.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Comercial
Tag-uri:
contract, termeni, comunitate
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Sus!