Biletul la Ordin și Cecul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

CAP.1: Biletul la ordin

CAP.2: Cecul

Bibliografie

Anexa 1

Anexa 2

Introducere

Autoritatea monetara reglementeaza in fiecare tara tipurile de instrumente de plata acceptate si utilizate pe plan national, denumirea, formatul standardizat, circuitul acestora, operatiunile in care pot fi utilizate si conditiile utilizarii de publicul larg sau firme. De aceea, intre teri apar diferente cu privire la instrumentele de plata utilizate la nivel national.

Totodata standardizarea la nivel national a instrumentelor de plata a permis includerea acestora in sistemele de compensare nationale, ca documente de plata, in baza carora se efectueaza transferal fondurilor si decontarea finala.

In Romania instrumentele de plata fara numerar utilizate ca suport in baza caruia se efectueaza transferal fondurilor (al banilor scripturali) sunt: ordinal de plata, cambia, biletul la ordin si cecul. Emiterea si utlizarea lor sunt reglementate prin legi si norme emise de Banca Nationala a Romaniei.

In continuare o sa prezint un material despre biletul la ordin si cecul.

CAP.1: BILETUL LA ORDIN

1.1 Definitie

Biletul la ordin este un inscris prin care o persoana, numita emitent ori subscriitor, se obliga sa plateasca o suma de bani la scadenta unei alte persoane, numita beneficiar sau la ordinul acesteia. Biletul la ordin este cel mai simplu titlu de credit. Semnatarul se angajeaza la ordinul benficiarului sa plateasca suma indicata in biletul de ordin.

1.2 Caracterele biletului la ordin

Fiind un titlu comercial de valoare, biletul la ordin este un titlu de credit, la ordin, formal si complet, care incorporeaza o obligatie abstracta, autonoma si neconditionata, de plata a unei sume de bani de catre semnatarii sai , tinuti solidar pentru executarea obligației .

1.3 Conditiile de forma ale biletului la ordin

Acest titlu de credit trebuie sa fie intocmit in forma scrisa. Potrivit legii cambiei si a biletului la ordin aceasta trebuie sa cuprinda urmatoarele mentiuni obligatorii:

- Denumirea de “bilet la ordin” trecuta in insusi textul titlului si exprimata in limba intrebuintata pentru redactarea acestui titlu;

- Promisiunea neconditionata de a plati o suma determinata:

- Aratarea scadentei;

- Aratarea locului unde trebuie facuta plata;

- Numele aceluia caruia sau la ordinal caruia plata trebuie facuta;

- Aratarea datei si locului emiterii;

- Semnatuta emitentului.

Din cele aratate rezulta ca emitentul unui billet la ordin se oblige sa plateasca beneficiarului suma de bani determinate si inscrisa in titlu. Prin aceasta, biletul la ordin se deosebeste de cambia, care comporta un raport juridic complex ce se deruleaza cu participarea a trei persoane: tragatorul, trasul, si posesorul tilului.

1.4 Consecintele nerespectarii conditiilor de forma ale biletului la ordin

Datorita caracterului sau formal, titlul caruia ii lipseste vreuna din mentiunile aratate de art. 104 din lege nu va avea valoarea juridica a unui billet la ordin, afara de cazurile expres admise de lege.

Articolul 105 din legea cu privire la biletul la ordin consacra anumite remedii pentru evitarea consecintelor nevalabilitatii titlului, determinate de lipsa unor mentiuni ale inscrisului.

Astfel, nearatarea scadentei nu afecteaza valabilitatea titlului. In acest caz biletul la ordin este socotit platibili “la vedere”.

In lipsa emiterii titlului, biletul la ordin se socoteste semnat in locul aratat langa numele emitentului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Biletul la Ordin si Cecul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
2 860 cuvinte
Nr caractere:
16 040 caractere
Marime:
442.88KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Comercial
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Sus!