Administratorii societăților comerciale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Abstract

As a legal person, the trading company has an independent will, which wills not to be confused with associates. Of course, the company, as any legal person, has no existence and no one will naturally organic.Not having an existing organic law of the legal person will assign individuals who compose it, to the extent that they act to achieve the purpose of legal entities.

With reference to the company, individual wills associates through their manifestation in the shareholders meeting, which is the collective will become a social will, that the Company will as a legal entity.

Social will is accomplished by legal acts of the executive, who is the manager or directors of the company.

Ca persoana juridica, societatea comerciala are o vointa de sine statatoare, care nu se confunda cu vointele asociatilor. Desigur, societatea comerciala, ca orice persoana juridica, nu are o existenta organica si nici o vointa naturala.

Neavand o existenta organica, legea atribuie persoanei juridice vointa persoanelor fizice care o compun, in masura in care acestea actioneaza pentru realizarea scopului persoanei juridice.

Cu referire la societatea comerciala, vointele individuale ale asociatilor, prin manifestarea lor in adunarea asociatilor, devin o vointa colectiva care constituie vointa sociala, adica vointa societatii ca persoana juridica.

Vointa sociala este adusa la indeplinire prin actele juridice ale organului executiv, care este administratorul sau administratorii societatii.

Administrarea societatilor comerciale variaza in functie de forma societatii. Forma de administrare intre societatea in nume colectiv, societatea in comandita simpla, societatea cu raspundere limitata si societatate in comandita pe actiuni nu variaza foarte mult, cele mai importante modificari si cele mai variate forme de administrare intalnim la societatile pe actiuni. Astfel cu privire la administrarea societatilor comerciale, Legea nr. 31/1990 cuprinde dispozitii diferite, in functie de fiecare forma juridica a societatii, si anume:

-in societatea in nume colectiv, gestiunea societatii este asigurata de unul sau mai multi administratori. Fiecare administrator are dreptul sa reprezinte societatea, afara de stipulatie contrara in contractul de societate (art. 45).

-in societatea in comandita simpla, administrarea societatii se va incredinta unuia sau mai multor asociati comanditati (art. 58).

-referitor la societatea pe actiuni legea prevede ca administrarea se face de unul sau mai multi administratori (art. 93). Atunci cand sunt mai multi administratori, ei alcatuiesc consiliul de administratie.

-in societatea in comandita pe actiuni, administrarea este incredintata unuia sau mai multor asociati comanditati (art. 136).

-in societatea cu raspundere limitata, administrarea societatii este realizata de unul sau mai multi administratori (art. 145).

Analizand dispozitiile legale mentionate mai sus, putem concluziona ca o societate comerciala este administrata de unul sau mai multi administratori.

1.Satutul juridic al administratorilor

Calitatea de administrator

In calitate de administrator este numita, in mod obisnuit, o persoana fizica, insa, prin Legea nr.31/1990, in forma sa actuala, este permisa numirea in calitate de administrator a unei persoane juridice dar numai in cazul societatii pe actiuni.

Persoana fizica desemnata ca reprezentant al administratorului persoana juridica este supus acelorasi conditii, obligatii si raspunderi civile si penale, ca si administratorul persoana fizica care actioneaza in nume propriu.

Conditii cerute pentru numirea administratorului

Avand in vedere rolul care revine administratorului in gestiunea societatii, persoana care este desemnata in aceasta calitate trebuie sa indeplineasca anumite conditii prevazute de lege:

-capacitatea administratorului: intrucat adminstratorul incheie acte juridice pentru realizarea scopului societatii, persoana fizica desemnata ca administrator trebuie sa aiba capacitate de exercitiu deplina. Desemnarea ca administrator a unei persoane incapabile are drept consecinta decaderea acesteia din drepturile conferite functiei de administrator. Actele juridice incheiate de o asemenea persoana sunt lovite de nulitate.

-onorabilitatea administratorului: persoana desemnata ca administrator trebuie sa aiba o moralitate nestirbita, astfel, nu poate fi numita in functia de administrator o persoana care a fost condamnata pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, precum si pentru alte infractiuni prevazute de legea societatilor comerciale.

-cetatenia administratorului: in calitate de administrator al unei societatii comerciale poate fi desemnat un cetatean roman sau chiar un cetatean strain daca prin lege nu sunt stabilite anumite interdictii in acest sens.

-calitatea de asociat a administratorului: initial Legea nr.31/1990 prevedea o distincite; in societatea in nume colectiv si societatea in comandita simpla, administratorul trebuia sa aiba calitatea de ascociat, pe cand in societatea pe actiuni sau in comandita pe actiuni si in societatea cu raspundere limitata, administratorul poate fi un asociat sau neasociat. In prezent in orice forma de societate comerciala, administratorul poate fi asociat sau neasociat.

-interdictia cumului: pe durata indeplinirii mandatului administratorii nu pot incheia cu societatea un contract de munca. In cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului.

-limitarea cumului: art. 153 din lege prevede ca o persoana fizica poate exercita concomitent cel mult 5 mandate de administrator si/sau de membru al consiliului de supraveghere in societati pe actiuni al caror sediu se afla pe teritoriul Romaniei.

Desemnarea administratorilor

Asa cum stabileste Legea nr. 31/1990, administratorii vor fi desemnati in momentul constituirii societatii, sau, ulterior, de catre adunarea generala.

La constituirea societatii, administratorii sunt stabiliti in contractul de societate sau, dupa caz, in contractul de societate si statutul societatii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Administratorii Societatilor Comerciale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 140 cuvinte
Nr caractere:
26 872 caractere
Marime:
24.00KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Comercial
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Profesorului:
Stefan Mihaila
Sus!