Reducerea violenței de gen în spațiile publice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Violența de gen este una dintre marile probleme cu care se confruntă societatea.

Cel puțin în țara noastră, abuzurile aduse asupra femeilor este un fenomen devenit o obișnuită, de la găștile de tineri de pe lângă curtea școlii, până la conflictele din piață de la coada la ouă.

Adesea la astfel de conflicte nu prea sunt alți indivizi care să intervină datorită fie a temerii de a nu deveni victime la rândul lor, fie datorită ideii întipărite la mulți oameni că „lasă că intervine altcineva” și din această pasare vor ajunge fără vreun rezultat.

Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva

femeilor și a violenței domestice de la Istanbul amintește următoarele:

- Condamnarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și a violenței domestice;

- Recunoscând că violența împotriva femeilor este o manifestare a relațiilor de putere inegale din punct de vedere istoric între femei și bărbați, care au condus la dominarea și discriminarea femeilor de către bărbați și la prevenirea progresului deplin al femeii;

- Recunoscând natura structurală a violenței împotriva femeilor ca violență bazată pe gen și că violența împotriva femeilor este unul dintre mecanismele sociale cruciale prin care femeile sunt forțate într-o poziție subordonată în comparație cu bărbații;

- Recunoscând, cu mare îngrijorare, că femeile și fetele sunt adesea expuse la forme grave de violență, cum ar fi violența domestică, hărțuirea sexuală, violul, căsătoria forțată, crimele comise în numele așa-numitei „onoare” și mutilarea genitală, care constituie un încălcarea gravă a drepturilor omului ale femeilor și fetelor și un obstacol major în calea realizării egalității între femei și bărbați; (Europei, 2011)

Toate acestea evidențiază felul în care femeile, de-a lungul istoriei au fost victime ale violenței de gen.

Situația de conflict armat cu care se confruntă Ucraina cu Rusia în această perioadă este un exemplu potrivit de evidențiere a unui tip de violență aplicată asupra femeilor.

Conform articolului Convenției de la Istanbul, „încălcările permanente ale drepturilor omului în timpul conflictelor armate care afectează populația civilă, în special femeile sub formă de viol larg sau sistematic și violență sexuală și potențialul de creștere a violenței bazate pe gen atât în timpul conflictelor, cât și după acestea” (Europei, 2011).

Situațiile tensionate în general dau naștere acestor fenomene care duc la comportamente și gesturi care pot leza reprezentantele genului feminin.

Ghidul- Prevenirea stereotipurilor despre femei și bărbați la vârsta copilăriei ne spune următoarele despre egalitatea de șanse, lucru grav încălcat în societatea contemporană.

Bibliografie:

Ciobanu, A. M., fără an Green European Journal - The European Venue for Green Ideas. [Interactiv]

Available at: https://www.greeneuropeanjournal.eu/hartuirea-stradala-si-violenta-de-gen-subiect-de-dezbatere-intr-o-romania-puternic-zguduita-de-pandemia-de-coronavirus/

[Accesat 8 mai 2022].

Europei, C., 2011. Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva , Istanbul: s.n.

Integral, A. N. p. O. F. d. M. ș. I. d. F., fără an GHID - Prevenirea stereotipurilor despre femei și bărbați la vârsta copilăriei, s.l.: s.n.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reducerea violentei de gen in spatiile publice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 376 cuvinte
Nr caractere:
6 757 caractere
Marime:
24.07KB (arhivat)
Publicat de:
Catalin I.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Civil
Predat:
Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala , Universitatea din Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
Sociologie
Materie:
Drept Civil
An de studiu:
III
Nota primită:
Nota 9
Sus!