Judecata în Prima Instanță

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere 3
2. Trăsăturile judecăţii în primă instanţă 4
2.1. Scopul judecăţii în primă instanţă 4
2.2. Obiectul judecăţii în primă instanţă 5
2.3. Participanţii la judecată în primă instanţă 6
3. Desfăşurarea judecăţii în primă instanţă 9
3.1. Fixarea termenului de judecată 9
3.2. Citarea părţilor 9
4. Şedinţa de judecată în primă instanţă 11
4.1. Dezbaterile judiciare 12
4.2. Deliberarea şi hotărârea primei instanţe de judecată 13
4.3. Sentinţa penală 14
Concluzii 15
Bibliografie 16

Extras din referat:

Judecata în Prima Instanţa

1. Introducere

Noţiunea de judecată are un sens restrâns, prin care se înţelege operaţiunea logică practică şi juridică prin care un organ cu competanţă jurisdicţională soluţionează un conflict de drept cu care a fost investit.

Într-un sens mai larg, prin judecată ca fază aa procesului penal, se înţelege acea etapă procesuală care se desfăşoară în faţa instanţelor penale din momentul sesizării iniţiale şi până la soluţionarea definitivă a cauzei penale.

În realizarea scopului procesului penal ca orice persoană care a săvârşit o infracţiune sa fie sancţionată potrivit legii penale.

Judecata nu poate fi confundată cu noţiunea de proces, care desemnează un ansamblu de activităţi ce se desfăşoară potrivit legii pentru rezolvarea conflictului de drept penal, incluzând urmărirea penală, judecata şi executarea.

În cadrul procesului penal judecata are un caracter necesar şi indispensabil, pentru aplicarea sancţiunilor prevăzute de legea penală, celor care au săvârşit infracţiuni, fiind considerată faza principală a procesului penal.

Judecata penală ca fază a procesului penal are ca obiect soluţionarea cauzei în mod definitiv. Aceasta presupune pronunţarea unei hotărâri legale şi temeinice, susceptibilă de a fi pusă în executare, în scopul realizârii depline şi definitive a sarcinilor justiţiei penale.

Judecata în prima instanţă joacă un rol foarte important în cadrul judecăţii penale. Importanţa judecăţii penale în primă instanţă este covârşitoare, astfel că de modul în care se soluţionează cauza penală în această instanţă, de calitatea hotărârii judecătoreşti adoptate depinde de întinderea judecăţii penale.

Hotărârea în prima instanţă nu are caracter definitiv , ea fiind susceptibilă de a fi atacată prin căile de atac prevăzute de lege.

2. Trăsăturile judecăţii în primă instanţă

2.1. Scopul judecăţii în primă instanţă

Judecata în prima instanţă este etapa iniţială şi obligatorie a judecăţii, fără de care nu se poate realiza actul de justiţie.

Întradevăr, fără judecată nu se poate aplica sancţiunea prevăzută de legea penală, celui care a săvârşit infracţiunea, iar judecata trebuie să treacă neapărat prin judecată în primă instantă, nefiind posibilă trecerea directă la judecata în căile de atac.

Judecata în prima instanţă este etapa cu caracter general a judecăţii, în care au deplină aplicare principiile şi normele comune prin care e reglementată judecata, celelalte etape au un caracter special.

Judecata în prima instanţă trebuie să soluţioneze fondul cauzei, trebuie să constate dacă învinuirea adusă inculpatului este întemeiată, iar în caz afirmativ, să aplice pedeapsa, sau alte măsuri prevăzute de legea penală.

Specificul judecăcăţii în primă instanţă este determinat de scopul acesteia, şi anume, aflarea adevărului cu privire la fapta şi persoana cu care a fost sesizată instanţa de judecat, prin efectuarea unei cercetări judecătoreşti şi desfăşurarea dezbaterilor judiciare iar în raport cu constatările efectuate, se soluţionează latura penală prin condamnare, achitare sau încetarea procesului penal şi latura civilă prin obligarea sau nu la despăgubiri civile.

Constatările pe care trebuie să le facă prima instanţă atât în latura penală căt şi în latura civilă se întemeiază pe adminstrarea şi aprecierea probelor. Probele care au fost strânse în timpul urmării penale, au servit ca temei pentru trimiterea în judecată a inculpatului, însă pentru condamnarea acestuia de către prima instanţă, este necesar ca aceasta să verifice nemijlocit aceste probe, şi trebuie să fie completate cu alte probe, care sunt necesare, după aceea prin aprecierea probelor în asamblul lor, să se afle adevărul cu privire la fapta şi persoana judecată.

Întreaga activitatea probatorie , care e caracteristică judecăţii în primă instanţă, se numeşte cercetare judecătorească.

După epuizarea judecăţii în primă instanţă, este posibil ca o cauză să revină la această etapă, dacă sentinţa penală a fost desfiinţată în apel sau casată în recurs ori în recurs în anulare, cu trimiterea spre rejudecare la prima instanţă, unde se vor aplica reguli specifice acestei judecăţi.

Observații:

UNIVERSITATEA „DANUBIUS” DIN GALAŢI

MASTER, „ŞTIINTE PENALE”

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Judecata in Prima Instanta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 214 cuvinte
Nr caractere:
21 944 caractere
Marime:
25.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Civil
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Profesorului:
lect. univ. dr. Constantin Tanase
Sus!