Gajul este considerat o garantie reala mobila, asa cum este ea definita in Codul Civil, constituita prin deposedarea unui debitor de bunul pe care l-a grevat, titlularul gajului avand atat drept de urmarire cat si drept de preferinta asupra bunului respectiv.
Si mai specific, “gajul sau amanetul este un contract accesoriu, prin care debitorul remite creditorului sau un lucru mobil pentru garantarea datoriei” .
In aceasta lucrare vom prezenta pe scurt principalele caracteristici ale gajului, tipuri de gaj care pot exista si modul de constituire si stingere a acestora.
2. Aspecte generale despre gaj
Potrivit Codului Civil, contractual de gaj este reglementatr la art. 2480-2494 si este considerat un contract accesoriu, real si unilateral. Dreptul real este un drept de lege lata.
2.1.1 Conform Art 2480 din Coidul Civil, obiectul gajului este fie un bun mobil corporal, fie un titlu negociabil emis in forma materializata.
Gajul poate de doua tipuri: fara deposedare – gajul inregistrat – sau gajul cu depozitare – amanetul.
2.2. Caracterele juridice ale gajului
Gajul este considerat o garantie reala, titluarul avand un drept de urmarire asupra gajului si drept de preferint asupra acestuia.
Gajul este si o garantie mobiliara, avAnd in vedere obiectul acestuia, definit mai sus. Gajul este considerat si o garantie conventionala, fiind constituit prin conventie intre parti. Potrivit art. 2481, Contractul de gaj este un contract real, acesta luand nastere numai dupa remiterea bunului gajat sau predarea inscrisurilor bunurilor incorporale respective catre creditor sau un tert stabilit de comun acord intre cele 2 parti contractante, inscopul garantarii creantei.
Gajul este o garantie accesorie, conform Codului Civil deoarece insoteste si garanteaza o obligatie principala a debitorului catre creditor.
Gajul este indivizibil, acesta fiind datorat pana cand se sting absolut toate obligatiile asumate in contractul de gaj.
2.3. Constituirea gajului
Gajul este constituit atunci cand se remite bunul sau titlul catre creditor avand ca scop pastrarea acestui bun/ titlu pentru garantarea creantei pe care a platit-o. Tilurile sunt remise nominativ sau la purtator iar titlurile la ordin sunt andosate, in scop de garantie.
Gajul se contituie in baza unui contract in scris intre cele doua parti.
1.Mariana Rudareanu, Note de curs - Spiru Haret, Facultatea de Drept, Anul 2, Semestrul 2 2015-2016 - Lectia 14 - Garantiile reale (II).
2.Mariana Rudareanu, Sinteze de curs Drept Civil, p. 54 - resursa preluata de pe site-ul roadiro.com.
3.Tatiana Tabuncic, Gajul ca mijloc de garantre a executarii obligatiilor, Editura Concordia Arad, 2006
Legislatie:
4.Legea 287/2009 privind Noul Cod Civil, republicat în Monitorul Oficial nr. 505/2011, aplicabil din 1 octombrie 2011
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.