1.Notiuni introductive
Dreptul civil constituie ramura cea mai importanta a dreptului privat si are ca domeniu acele acte pe care le poate face orice cetatean , indiferent de profesiunea sa . Se considera ca dreptul civil este dreptul privat general , el carmuieste cele mai importante raporturi si acte juridice ale persoanelor particulare .
Dintr-o alta perspectiva , totalitatea regulilor sau legilor care guverneaza activitatea omeneasca in societate si caror respectare este , la nevoie , asigurata de forta coercitica a statului constituie dreptul obiectiv . El este unul si acelasi pentru toti cetatenii supusi aceleiasi comunitati politice . In opozitie cu dreptul obiectiv , dreptul subiectiv desemneaza facultatile sau preorogativele ce apartin unui individ si pe care le poate invoca in exercitiul activitatii sale fata de ceilalti .
Dreptul este prin esenta lui pozitiv , adica stabilit printr-o lege scrisa sau printr-un obicei si este in toate cazurile obligatoriu . pe de alta parte dreptul este natural , fiind conceput de noi derivand din natura si din ratiune .
Dreptul natural s-a nascut din nevoia omului de a reclama injustitia in fata unei valori superioare dreptului pozitiv , el inseamna o continua cautare a ceea ce este just , drept .
Continutul oricarui raport juridic civil este alcatuit din totalitatea drepturilor si obligatiilor subiective civile ce revin partilor din acel raport juridic . Partile unui raport juridic civil, au in acelasi timp atat drepturi cat si obligatii subiective civile , in acest caz raportul juridic are un continut complex .
Pe de alta parte sunt raporturi juridice simple cand una dintre parti are numai drepturi, iar cealalta are numai obligatii . In acesta categorie se incadreaza ** drepturi reale (dreptul la proprietate , dreptul la uzufruct , dreptul la servitute )
- *drepturi subiective nepatrimoniale(dreptul la viata, dreptul la identitate, dreptul la stare civila )
- *raporturi juridice civile nascute din savarsirea de fapte civile ilicite (neexecutarea obligatiilor contractuale )
- *raporturi juridice civile nascute din fapte civile ilicite si voluntare unilaterale (imbogatirea fara cauza justa )
2. Drepturi subiective civile
Dreptul subiectiv civil este definit ca acea posibilitate recunoscuta de lege subiectului activ intr-un raport juridic civil , persoana fizica sau juridica, in virtutea careia aceasta poate in limitele legii care intereseaza ordinea publica si bunurile moravuri, sa pretinda o anumita conduita subiectului pasiv, care poate consta in a da, a face sau a nu face ceva si la care sa apeleze la forta coercitiva a statului, pentru a obtine realizarea sau respectarea acesteia .
Clasificarea drepturilor subiective civile :
- Dupa gradul de opozabilitate - drepturi subiective civile absolute si drepturi relative
- Dupa natura lor-drepturi subiective civile patrimoniale si drepturi nepatrimoniale
- Dupa corelatie dintre ele-drepturi subiective civile principale si drepturi accesorii
- Dupa gradul de certitudine privind realizarea lor-drepturi subiective civile pure si simple si drepturi afectate de modalitati.
2.1. Dreptul subiectiv civil absolut
Este acel drept in virtutea caruia titularul sau poate avea o anumita conduita permisa de lege , fara a fi nevoie de concursul unui alt subiect de drept pentru realizarea in fapt a conduitei respective
Caracteristici :
- Drepturile absolute sunt opozabile tuturor
- Prevede obligatia generala a tuturor subiectelor de drept de a nu-i aduce atingere
- In cazul raporturilor juridice ce au in continut aceste tipuri de drepturi , este determinat numai subiectul activ , adica doar titularul , subiectul pasiv fiind alcatuit din toate celelalte persoane
1.Codul civil- Bucuresti 2014;
2.Draghici T.-A. ; Bodoasca T.-Drept civil .Parte generala , editura AFT , Sibu , 2009;
3.Ungureanu O.-Drept civil , editia a 8-a , editura C.H.Beck , Bucuresti , 2007;
4.Zamsa C.-Drept civil , drepturile reale principale , editura C.H.Beck , Bucuresti 2009;
5.Zamsa C.-Drept civil, teoria generala a obligaiilor , editura C.H.Beck , Bucuresti 2009 .
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.