Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conform Legii nr.287/2009 privind codul civil, donaţia este contractul prin care, cu intenţia de a gratifica, o parte, numită donator, dispune în mod irevocabil de un bun în favoarea celeilalte părţi, numită donatar. (art.985 N.C.C.)

În doctrină s-au dat mai multe definiții, în general toate interpretând, într-un sens mai larg sau mai restrâns, definiția dată de art.801 al vechiului Cod civil din 1864, care nu diferă decât prin terminologia vremii de cea dată de noul cod civil. Considerăm că toate definițiile interpretează, în suficientă măsură, esența donației.

Definiție: donația este un contract solemn, unilateral și cu titlu gratuit prin care una din părți, numită donator, cu intenție liberală își micșorează în mod actual și irevocabil patrimoniul său cu un drept (real sau de creanță), mărind patrimoniul celeilalte părți, numită donatar, cu același drept, fără a urmări să primească ceva în schimb.

După cum rezultă din aceasta definiție, ceea ce caracterizează donația este trecerea unor valori dintr-un patrimoniu în altul fără echivalent, cu intenția de a face o donație. Aceasta intenție, concretizata în încheierea contractului în forma si în condițiile prevăzute de lege, justifica mărirea unui patrimoniu in detrimentul altuia, constituind cauza ei. Precizam, de asemenea, ca donația - ca varietate a contractelor cu titlu gratuit - reprezintă o liberalitate, deoarece are ca efect micșorarea patrimoniului donatorului cu bunul donat, spre deosebire de contractele dezinteresate (de exemplu, comodatul, mandatul sau depozitul cu titlu gratuit etc.), prin care nu se micșorează patrimoniul celui care procura altuia un folos, motiv pentru care acestea din urma nu sunt supuse regulilor de fond si de forma prevăzute pentru donații.

CONDITII DE VALIDITATE

Obiectul donației.

Potrivit dreptului comun, bunul (dreptul) care formează obiectul donației trebuie să fie în circuitul civil (art.1.229 N.C.C.), să fie determinat și licit (art.1.225 alin.(2) N.C.C.), și să existe sau să poată exista în viitor (art.1.228 N.C.C.). În nici un caz bunurile viitoare nu pot constitui obiectul darului manual.

Dacă bunul donat este individual determinat donatorul trebuie sa aibă calitatea de proprietar (fie și sub condiție). Dacă contractul are ca obiect lucrul altuia, donația este nulă absolut în toate cazurile, întrucât donatorul se poate abține sa dobândească proprietatea lucrului altuia și deci donația contravine principiului irevocabilității.

Forma contractului.

Între persoane prezente, conform art.1.011 alin.(1) N.C.C., donaţia se încheie prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute. Deci contractul produce efecte juridice numai dacă consimțământul ambelor părți este manifestat în forma autentică. Nerespectarea acestei forme se sancționează cu nulitatea absoluta a contractului, indiferent de persoana donatorului sau donatarului (persoana fizica sau juridica, de drept public sau privat).

Între persoane absente, donația prin oferta si acceptare separate, atât oferta de a dărui, cat si acceptarea trebuie sa fie făcuta in forma autentică, altfel nu vor produce efecte juridice, fiind nule absolut cu toate consecințele si regulile de mai sus arătate, (art.1.013 alin.(l) N.C.C.).

Statul estimativ se întocmește dacă donația are ca obiect bunuri mobile, corporale sau incorporale. Astfel, pe lângă condițiile examinate, se cere ca obiectele mobile donate sa fie trecute intr-un stat estimativ semnat de donator si donatar si care sa cuprindă descrierea si evaluarea, cel puțin globala, a lucrurilor mobile dăruite (art.1.013 alin.(l) N.C.C.).

Donația de imobile. Dacă donația are ca obiect un imobil, cerințele de formă trebuie sa fie respectate în toate cazurile, nu numai in cazul terenurilor.

Înregistrarea donaţiei autentice. În scop de informare a persoanelor care justifică existenţa unui interes legitim, notarul care autentifică un contract de donaţie are obligaţia să înscrie de îndată acest contract în registrul naţional notarial, ţinut în format electronic, potrivit legii. Dispoziţiile în materie de carte funciară rămân aplicabile.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Donatia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 521 cuvinte
Nr caractere:
18 669 caractere
Marime:
24.78KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Civil
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!