Dizolvarea și Lichidarea Persoanei Juridice

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuprins:
Capitolul I. Dizolvarea si lichidarea persoanei fizice 3
Subcapitol I. Precizari prealabile. 3
Subcapitol II. Dizolvarea voluntara. 3
Subcapitol III. Procedura de lichidare. 8
Subcapitol IV. Dizolvarea fortata. 10
Subcapitol V. Dizolvarea persoanei juridice in temeiul Legii insolvabilitatii 12
Concluzii 15
Bibliografie 16

Extras din referat:

Capitolul I. Dizolvarea si lichidarea persoanei juridice.

Subcapitol I. Precizari prealabile.

Incetarea activitatii unei persoane juridice impune parcurgerea a doua faze: dizolvarea si lichidarea. Dizolvarea se reglementeaza de art. 86 – 89 din Codul civil si intervine la o anumita data de la care persoana juridica nu mai poate contracta prin activitatea obisnuita, iar lichidarea este o procedura de durata care se deschide imediat dupa dizolvare si pe parcursul careia se savirsesc un sir de operatiuni juridice.

Faza dizolvarii cuprinde anumite operatiuni care declanseaza si pregateste incetarea existentei persoanei juridice. La aceasta faza, persoana juridica isi pastreaza capacitatea civila, dar numai in masura in care este necesara indeplinirii formalitatilor de lichidare. Cel mai important in faza dizolvarii este faptul ca persoana juridica nu mai poate incheia contracte ce ar viza obiectul sau de activitate. Ea insa este indreptatita sa continuie si sa finalizeze operatiunile incepute anterior (art.90 alin. (6)). Similare efectelor dizolvarii sunt cele ale ,,Sistarii activitatii intreprinderii sau oragnizatiei”, prevazuta in art. 13, alin. (3) din Legea nr. 1265 din 5 octombrie 2000. Dizolvarea nu trebuie confundata cu ,,suspendarea activitatii” asociatiei obstesti (art.47 din Legea nr. 837 din 17 mai 1996 privind asociatiile obsesti) sau a persoanei juridice (art.38, alin. (7) din Legea nr.293 din 23 noiembrie 1994 privind drepturile de autor si drepturile conexe).

In art.86 alin.(1) din Codul civil sunt indicate temeiurile de dizolvare a persoanei juridice. Din continutul acestui articol sunt evedentiate doua moduri de dizolvare:

a) Dizolvarea voluntara;

b) Dizolvarea fortata;

Subcapitol II. Dizolvarea voluntara.

Temeiurile dizolvarii. Dizolvarea voluntara intervine in cazurile:

a) Expirarii termenului stabilit in actul de constituire;

b) Atingereii scopului propus;

c) Imposibilitatii atingerii scopului propus;

d) Adoptarii in acest sens a unei hotariri de catre organul competent al persoanei juridice;

Expirarea termenului pentru care a fost constituita. Persoana juridica se constituie, de regula pentru o perioada nelimitata. Existenta persoanei juridice nu este legata de soarta asociatilor sau a membrilor ei, deseori continind sa existe si dupa moartea fondatorilor. Daca am admite ca toti asociatii persoane fizice ai unei societati comerciale decedeaza in urma unui act terorist sau accident, locul lor va fi preluat de mostenitori, persoana juridica continundu-si existenta si desigur activitatea. Trebuie de retinut faptul ca nu la toate persoanele juridice drepturile fondatorilor trec prin succesiune. Fondatorii pot stabili totusi o data pina la care persoana juridica va exista. In acest sens, art 65 din Codul civil prevede ca, la expirarea termenului stabilit pentru existenta persoanei juridice, aceasta se dizilva daca pina la acel moment actele de constituire nu se modifica. Aceasta dizolvare se numeste dizolvare de drept sau in temeiul legii si nu trebuie consemnata in Registrul de stat, nici nu trebuie adusa la cunostinta publicului, deoarece actul de constituire si termenul ei de activitate a persoanei juridice sunt publice.

Realizarea scopului pentru care s-a constituit persoana juridica. In literaturi se sustine ideia ca dizolvarea persoanei juridice in cazul in care este atins scopul constituirii ei este deasemenea, o dizolvare de drept si ca la data cind exista circumstantele care indica realizarea scopului sau care fac imposibila realizarea, persoana juridica trebuie sa se considere ca fiind dizolvata.

Imposibilitatea realizarii scopului. Realizarea scopului ar putea sa devina imposibila din cauza unor pierderi neasteptate (distrugerea sau pierderea averii ca efect a unor calamitati naturale) in urma carora activele persoanei juridice s-au redus atit, incit nu mai pot asigura activitatea normala a persoanei juridice.

Adoptarea hotaririi de lichidare si dizolvare de catre organul competent al persoanei juridice. Persoana juridica se va lichida daca in acest sens decide organul ei suprem cu majoritatea ei de voturi stabilita de lege. Oragnul suprem decide dizolvarea prin lichidare atunci cind considera necesar, precum si in cazurile in care persoana juridica nu corespunde unor exigente ale legii. Dizolvarea se va decide in cazul in care:

- Numarul de asociati scade sub numarul stabilit de lege;

- Valoarea activelor persoanei juridice scade sub nivelul valorii capitalului social minim stabili de lege.

Observații:

Academia de Studii Economice din Moldova

Facultatea Economie Generala si Drept

Catedra Drept Privat

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dizolvarea si Lichidarea Persoanei Juridice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 787 cuvinte
Nr caractere:
23 082 caractere
Marime:
24.60KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Civil
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!