Orice stat democratic detine un corp legiuitor a carui principala preocupare este stabilirea legilor care sa permita traiul impreuna al oamenilor, indiferent ca aceasta constitutie se numeste: Parlament, Congres, Duma etc.
Parlamentul este acea institutie a puterii care exprima in mod esential principiul suveranitatii poporului deoarece, este rezultatul vointei alegatorilor si prin intermediul lui sunt reflectate opiniile si reprezentate interesele tuturor cetatenilor Romaniei.
Cea mai importanta atributie a Parlamentului este aceea de a adopta legi obligatorii pentru toti cetatenii.
Puterea legislativa a Parlamentului este limitata de faptul ca mai pot avea initiative legislative si Guvernul si electoratul.
Alte atributii ale Parlamentului:
- adoptarea bugetului,
- aprobarea programului Guvernului, a componentei acestuia sau revocarea acestora,
- organizarea armatei si a apararii nationale,
- organizarea administrativ-teritoriala.
- organizarea generala a invatamantului etc.
Potrivit Constitutiei, Parlamentul poate controla activitatea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, activitatea Bancii Nationale si a Curtii de Conturi si a Serviciului Roman de Informatii. Unitatea de baza a Parlamentului este grupul parlamentar,alcatuit din senatori sau deputati proveniti din acelasi partid sau din mai multe partide coalizate, atunci cand acestea nu au numar suficient de parlamentari. Acestia sunt alesi prin vot universal,egal,direct,secret si liber exprimat patru ani numita legislatura. Deputatii si senatorii trebuie sa apere si sa promoveze interesele celor pe care ii reprezinta , sa-i ajute sa-si rezolve problemele, daca acestea sunt importante pentru viata comunitatii. Intre cetateni si parlamentari trebuie sa existe un dialog permanent, un parteneriat care sa conduca spre satisfacerea intereselor cetatenilor si ale comunitatilor. Pentru a candida la un loc in Parlamentul Romaniei trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
- sa fie cetatean roman cu drept de vot,
- sa ai varsta de cel putin 23 ani pentru a candida in Camera Deputatilor si peste 35 ani pentru Senat. Nu pot candida pentru un loc in Parlamentul Romaniei persoanele care exercita profesiile sau functiile urmatoare:
- judecator al Curtii Constitutionale, Palatul ->
- Avocat al Poporului, Parlamentului
- magistrat,
- membru al armatei sau politiei. Legile adoptate de Parlament trebuie sa se apropie de optiunile majoritatii populatiei si sa corespunda intereselor acesteia. Ele nu trebuie sa favorizeze o categorie de indivizi in detrimentul alteia.
II. AUTORITATEA EXECUTIVA. Guvernul este acea institutie a puterii politice care supravegheaza bunul mers al activitatilor publice si se preocupa de punerea in aplicatie a legilor, in acest scop folosind chiar mijloace coercitive. Guvernul Romaniei este alcatuit din primul ministru, ministri si ministri secretari de stat. Primul ministru conduce Guvernul, coordonand activitatea membrilor acestuia si urmarind ca ei sa-si indeplineasca activitatile si responsabilitatile ce le revin. Membrii Guvernului nu sunt alesi in mod nemijlocit de catre cetateni, cu toate acestea, Guvernul este rezultatul alegerilor. Atributiile guvernului, asa cum sunt ele stipulate in Constitutia Romaniei, sunt: asigurarea realizarii politicii interne si externe a tarii si conducerea administratiei publice. Daca principala atributie a Parlamentului este adoptarea legilor care sa reglementeze viata si activitatea oamenilor si institutiilor dintr-un stat, principala atributie a Guvernului este supravegherea respectarii legilor. Pentru a-si putea atinge obiectivele cuprinse in programul de guvernare, Executivul trebuie sa colaboreze cu: Parlamentul, sindicatele, patronatul, partidele politice. Guvernul si celelalte organe ale administratiei publice au obligatia constitutionala de a informa Parlamentul asupra activitatii lor. Potrivit art. 112 din Constitutia Romaniei, increderea acordata de catre
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.